Ervaar zelf het verschil!

‘Europa verplicht huiseigenaar te verduurzamen bij grote verbouwing’

21 december 2021

Europa legt duurzaamheidseisen op aan woningen en kantoren die 'ingrijpend worden gerenoveerd' kopte het FD gisteren. Volgens de krant komen de Europese groene regels erop neer dat wie zijn huis grondig verbouwt, voortaan een installatie voor duurzame energie moet plaatsen, zoals zonnepanelen. En hierdoor kunnen huizenbezitters met extra kosten worden geconfronteerd. 

Wat wordt er verstaan onder een 'ingrijpende renovatie'? Volgens de minister is verduurzaming verplicht indien '25% van de gebouwschil wordt vernieuwd en de verwarmings- of koelinstallatie wordt vervangen'. Hiervan kan bijvoorbeeld sprake zijn als een huizenbezitter dak of gevel en minstens één derde van de verwarmingsradiatoren vervangt. 

De Europese Commissie legt strenge milieueisen op bij renovaties om de CO₂-uitstoot van woningen en kantoren terug te dringen. De regels uit Europa komen erop neer dat wie straks zijn dak en cv-ketel vervangt, zonnepanelen moet plaatsen. Een warmtepomp of biomassaketel voldoet ook. 

Volgens het FD treffen de maatregelen niet veel huishoudens, de nieuwe eisen gelden in de meeste gevallen voor verbouwingen waarbij een huis tijdelijk niet bewoonbaar is en waarvoor een vergunning nodig is. Volgens een schattig van de krant treft het slecht 50 tot 250 verbouwingen per jaar, maar de kans bestaat dat dit het begin is van meer dwingende duurzaamheidsmaatregelen voor huizenbezitters vanuit Europa. 

Volgens het FD is de VVD er faliekant op tegen woningbezitters groene eisen op te leggen. Kamerlid Koerhuis diende al twee keer een motie in, de laatste vorige week, waarin Ollongren wordt verzocht de EU-verplichting te schrappen. Beide moties nam de Tweede Kamer aan met een meerderheid van stemmen. Maar minister Ollongren legt deze naast zich neer en zegt dat een boete van de Europese Commissie dreigt als Nederland de eisen niet doorvoert.

Bron: VBO