Ervaar zelf het verschil!

Antoinette Hertsenberg onderzoekt in Radar falende woningmarkt

10 december 2019

De woningmarkt staat ernstig onder druk. Het tekort aan woningen in Nederland is enorm gegroeid en opgelopen tot zo’n 300.000. Dit heeft ertoe geleid dat er dagelijks 8500 kinderen in een daklozenopvang slapen. Om iedereen in de toekomst een dak boven het hoofd te kunnen bieden moeten er in de komende tien jaar maar liefst één miljoen woningen gecreëerd worden. Zowel de koop als de huurmarkt zit volkomen op slot. Hoe heeft het zover kunnen komen? En wat kunnen we eraan doen? Antoinette Hertsenberg gaat voor een nieuw Radar Extra-tweeluik op zoek naar antwoorden. Radar Extra is te zien op maandag 9 december en maandag 16 december om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Of je nu een starter bent, een middeninkomen hebt of vanwege een scheiding moet verhuizen; een betaalbare woning vinden is zo goed als onmogelijk geworden. Bestaande huizen zijn duur en nieuwbouwwoningen kosten gemiddeld vier ton. Dat is elf keer een modaal salaris. Veel mensen eindigen daardoor in een huurwoning waarvan de hoge prijs niet in verhouding staat tot het inkomen. De groep mensen die moeilijk kunnen doorstromen omdat ze een middeninkomen hebben is enorm. Dit betreft bijna twee miljoen huishoudens. Antoinette spreekt woningzoekenden die dagelijks op zoek zijn naar een speld in een hooiberg. De situatie is zo schrijnend dat het aantal daklozen in Nederland dit jaar verdubbeld is. De oplossing lijkt simpel: bouwen, bouwen, bouwen. Maar waarom doen we dat niet? Antoinette gaat in Radar Extra op zoek naar antwoorden en spreekt hiervoor met mensen uit de wereld van de makelaars, de woningcorporaties, de bouwers en hoogleraren van de TU Delft.

VBO-directeur Hans van der Ploeg wordt ook geinterviewd in de documentaires. De uitzendingen van Radar Extra worden op maandag 9 en 16 december uitgezonden om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Bron: VBO