Ervaar zelf het verschil!

Helft huizenbezitters stelt woningonderhoud uit

24 juli 2023

Terwijl ruim driekwart van de huiseigenaren precies weet welk onderhoud er nodig is aan hun woning, stelt de helft van de huizenbezitters woningonderhoud uit.

Vooral gevelonderhoud (43%) en dakonderhoud (23%) worden uitgesteld. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau MeMo2 in opdracht van Centraal Beheer onder Nederlandse woningeigenaren.

Stijgende kosten rem op woningonderhoud

Stijgende kosten zijn in 40% van de gevallen de reden voor uitstel van onderhoud. Uit eerder onderzoek van Centraal Beheer bleek dit ook een drempel voor verduurzamen. “Maar investeren in je huis blijft een goede keuze op de lange termijn”, zegt Jeroen Buitenhuis, expert wonen van Centraal Beheer, in het bijgaande persbericht. “Gelukkig zien we dat Nederlanders hun huizen nog steeds blijven verduurzamen. Dit is meteen een mooie gelegenheid om wat onderhoud te plegen. Denk aan een dakcontrole wanneer je zonnepanelen laat plaatsen en pak de kozijnen aan tijdens het plaatsen van isolatie of tochtstrips.”

Nederlanders zijn doe-het-zelvers

Nederlanders blijken veel woningonderhoud zelf te doen. Zo blijkt uit het onderzoek dat 60% van de woningeigenaren zelf de dakgoot onderhoudt. Ook het vervangen van kitwerk in de badkamer (57%) en houtwerk schilderen (51%) doen eigenaren vaak zelf.

Lastigere klussen worden minder zelf gedaan, zoals dakonderhoud (26%), schoorsteen vegen (20%) en het controleren van de cv-ketel (7%). Dit laten veel woningeigenaren liever over aan vakmensen.


Huishoudens geven €4,3 miljard uit aan zonne- en windenergie

Ongeveer 15% van de Nederlandse huishoudens investeerde de afgelopen twaalf maanden in het installeren, aanpassen of vervangen van zonnepanelen, windmolens of windturbines. De totale bestedingen in die periode bedroegen €4,3 miljard. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van marktonderzoeksbureau Multiscope. Mensen die langer in hun huis wonen voeren deze aanpassingen het vaakst uit.


Helft stelt geplande verbouwing uit

Van alle Nederlanders die in 2023 een verbouwing aan hun huis gepland hadden, stelt ruim de helft dit uit, blijkt uit ander onderzoek van vergelijkingssite Slimster, uitgevoerd door Panel Zicht. 35% zegt de verbouwing uit te stellen vanwege gestegen maandlasten. Nog eens 16% ziet voorlopig af van een renovatie om niet-financiële redenen.

Slimster stelde aan tweeduizend Nederlanders de vraag: ben je van plan in 2023 verbouwingen aan je huis te doen? Opmerkelijk is volgens de vergelijkingssite dat bijna de helft van de ondervraagden – 47,3% – dit aanvankelijk wel van plan was. Daarvan zegt nu dus ruim de helft dat de geplande verbouwing toch niet doorgaat.

De toegenomen financiële onzekerheid is overduidelijk de belangrijkste oorzaak. Deze onzekerheid wordt volgens Marco Schuurman van Slimster versterkt door de gestegen hypotheekrentes. “Het oversluiten van de bestaande of het aanvragen van een extra hypotheek om een verbouwing te financieren is fors duurder dan pakweg een jaar geleden. Daarnaast zijn ook nog eens veel bouwmaterialen, met name cement en zand, flink in prijs gestegen”, aldus Schuurman.

Kosten van een verbouwing

Wat een verbouwing al met al kost hangt logischerwijs af van wat er precies verbouwd wordt. Zo variëren de kosten van een uitbouw van Є 3.000 tot € 60.000 en moet je voor het vervangen van kozijnen al gauw rekenen op een bedrag boven de € 10.000 euro. Voor een complete woningrenovatie dien je volgens Slimster te rekenen op zo’n € 400 per kubieke meter woninginhoud.

Bron: Centraal Beheer - Vastgoedactueel