Ervaar zelf het verschil!

Huizenprijzen dalen voor het eerst in negen jaar

11 april 2023

Huizenprijzen dalen voor het eerst in negen jaar

Koopwoningen waren in februari voor het eerst in negen jaar goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen.

Vorige maand daalden de huizenprijzen met 0,8% ten opzichte van februari een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs was in februari €410.189.

Tekst gaat verder onder de afbeelding:

Een dergelijke prijsdaling is lange tijd niet voorgekomen. In april 2014 daalden de huizenprijzen voor het laatst ten opzichte van april 2013, schrijven het CBS en het Kadaster. Daarna was er alleen maar sprake van prijsstijgingen, tot augustus 2022.

Tekst gaat verder onder de afbeelding:

huizenprijzen

Sinds augustus vorig jaar is de prijsindex bestaande koopwoningen vrijwel onafgebroken gedaald. Ten opzichte van januari ging de prijsindex in februari met 1,5% omlaag.

Tekst gaat verder onder de afbeelding:

huizenprijzen

Niet alleen daalden de huizenprijzen, ook het aantal transacties is omlaag gegaan. Dat blijkt uit de gegevens die het Kadaster hierover bijhoudt. Vorige maand zijn 11.858 woningen van eigenaar verwisseld. Dat is een daling van 15,5% ten opzichte van februari een jaar eerder.

Lichte stijging huizenprijzen in januari

In januari was nog sprake van een lichte stijging van huizenprijzen. Het CBS en het Kadaster meldden toen dat er een gemiddelde prijsstijging was van 1,5% ten opzichte van december 2022. Het aantal woningtransacties was met 13.126 ook nog iets hoger dan in februari.

Economen van Rabobank en ABN Amro voorspellen dat de prijzen dit jaar verder dalen. Vanaf volgend jaar kan de woningmarkt volgens hen weer stabiliseren.

Bron: Vastgoedactueel - ABN-AMRO - Rabobank - CBS - Kadaster