Ervaar zelf het verschil!

ING: dalende huizenprijzen rem op nieuwbouw

10 maart 2023

De dalende huizenprijzen kunnen een rem zijn op de productie van nieuwbouw. Het groeiende prijsverschil tussen bestaande bouw en nieuwbouw zorgt ervoor dat die laatste categorie woningen minder aantrekkelijk wordt.

Dat zegt bouwspecialist Jan van der Doelen van ING. Het economisch bureau van de bank rekent voor dit op een daling van de prijzen van bestaande woningen met zo’n 6%. Tot en met halverwege 2024 zullen de prijzen volgens ING met ongeveer 10% dalen, waarmee de huizenprijzen terug zouden zijn op het niveau van het derde kwartaal van 2021. Ondertussen zakt de prijs van nieuwbouwwoningen naar verwachting niet verder terug. Dat is slecht nieuws voor de nieuwbouwmarkt.

Prijsverschil nieuwbouw

De prijs van nieuwbouw maakt niet dezelfde neergang door als die van bestaande woningen. Dat komt vooral door de stijging van de arbeidskosten en prijzen voor bouwmaterialen als beton, cement, bakstenen en dakpannen, stelt Van der Doelen. „Ook spelen de toegenomen kosten om een bouwproject van de grond te krijgen een rol”. De bouw van nieuwe woningen staat al langer zwaar onder druk door de stijgende bouwkosten, opgelopen rente en maatregelen die beleggers afschrikken.

Het oplopende prijsverschil met bestaande woningen is volgens Van der Doelen slecht nieuws voor de continuïteit van de nieuwbouwproductie. „Op korte termijn kan deze ontwikkeling de voortgang van de bouwproductie in gevaar brengen, omdat kopers nu vaker kiezen voor een bestaande woning”, zegt Van der Doelen tegen De Telegraaf.

De voordelen voor kopers zijn volgens hem niet alleen het inmiddels grotere aanbod en de snellere beschikbaarheid. Door de dalende prijzen van bestaande bouw houden kopers meer financiële ruimte over om te investeren in verduurzaming van de gekochte woning. Dat maakt een van de belangrijkste voordelen van nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw kleiner.

‘Nieuwbouw zal trend volgen’

Op de langere termijn verwacht Van der Doelen dat de prijskloof wel kleiner wordt. „Doordat nieuwbouw de trend van de prijsontwikkeling van bestaande woningen zal moeten volgen om concurrerend te blijven.”  Voor bouwbedrijven is het volgens hem zaak te blijven werken aan het verder optimaliseren van het eigen bouwproces. “Digitaliseren en industrialiseren kunnen de bouwkusten met 10 à 15% terugdringen. Dit lukt niet ‘overnight’, maar gelukkig zijn veel bedrijven hier al actief mee bezig. Verder valt te overwegen om bouwprojecten op te knippen of opnieuw samen te stellen, zodat de verkoop niet gaat stokken.”

Bron: De Telegraaf - Vastgoedactueel