Ervaar zelf het verschil!

Kabinet stelt extra geld voor isolatie beschikbaar

28 oktober 2021

Het kabinet heeft besloten om diverse maatregelen te nemen om de stijging van de energierekening voor Nederlanders te verminderen. Het gaat om een extra belastingkorting op de energierekening, een verlaging van het belastingtarief op elektriciteit in 2022 en € 150 miljoen aan investeringen in isolatie.

Voor een huishouden met een gemiddeld verbruik betekent dit een daling van het belastingdeel van ongeveer € 400 op jaarbasis. In de praktijk zal dat bedrag per huishouden verschillen. Dat hangt af van het energieverbruik van het huishouden. Ook stelt het kabinet € 150 miljoen beschikbaar om kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening en/of een slecht geïsoleerde woning te ondersteunen met isolatiemaatregelen via hun gemeente.

Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius (EZK): “Het kabinet neemt de problematiek met de oplopende energierekening zeer serieus. We verlagen daarom tijdelijk de energiebelasting om de stijging van de energierekening op korte termijn te beperken. Op de iets langere termijn is het belangrijk dat we minder blootgesteld worden aan prijsschommelingen op de energiemarkt. Betere isolatie van woningen is daarvoor noodzakelijk. Daarom stelt het kabinet ook € 150 miljoen beschikbaar om kwetsbare huishoudens te helpen bij het isoleren van hun woning. Minder energie gebruiken verlaagt namelijk direct de energierekening van deze mensen.”

CIRCA € 3 MILJARD UITGETROKKEN VOOR COMPENSATIE

De belastingkorting op de energierekening wordt verhoogd met € 230 inclusief btw. Het belastingtarief op elektriciteit (eerste schijf) gaat omlaag met 8,4 cent inclusief btw. Deze tijdelijke maatregelen gelden voor 2022. Het kabinet heeft alleen directe invloed op het belastingdeel van de energierekening. De sterke stijging van de energierekening, vanwege de oplopende prijzen op de gas- en elektriciteitsmarkt, kan dus slechts voor een deel door de overheid worden beperkt.

Het kabinet trekt in totaal € 2,7 miljard uit voor de compensatie van huishoudens en € 0,5 miljard voor bedrijven.

Bron: VBO