Ervaar zelf het verschil!

Nieuw laagterecord hypotheekrente in zicht!

05 september 2021

Het laagterecord van de hypotheekrente wordt de komende maanden waarschijnlijk aangescherpt, meldt De Hypotheekshop. Vorige week werd het huidige laagterecord van 1,47% bereikt, een totaalgemiddelde.

De verlaging van de rente heeft twee oorzaken. De daling van de rente op de kapitaalmarkt sinds juli is de eerste oorzaak, gevolgd door het moeten behalen van targets voor dit jaar door hypotheekaanbieders.

Nieuwe spelers op de markt
Een andere trend die de Hypotheekshop opmerkt is dat er een nieuwe lichting financiers zich hebben gemeld. Het gaat daarbij om labels van traditionele geldverstrekkers: Lot Hypotheken (NIBC), Woonnu en Venn Hypotheken (beide NN), Vista Hypotheken (Rabobank) en Moneyou Hypotheken (ABN Amro). 

Sinds 2015 staan de traditionele partijen in toenemende mate onder druk door de komst van regiepartijen, die namens (buitenlandse) institutionele beleggers investeren in Nederlandse hypotheken. "Deze beleggers zijn op zoek naar een hoger rendement nu de kapitaalmarktrente laag is. Nederlandse hypotheken worden daarbij gezien als een veilige belegging. Om de strijd aan te kunnen gaan, lanceren steeds meer banken en verzekeraars zelf een regiepartij. Dit zorgt voor een verdere toename van de concurrentie op de hypotheekmarkt," aldus de Hypotheekshop. 

75% van de hypotheekaanvragen zonder NHG
Bij ruim 75% van alle hypotheekaanvragen gaat het om een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De garantie is beschikbaar voor woningen met een aankoopprijs tot € 325.000. 

Ook de NHG-rentes staan dicht bij hun laagste stand. Wie nu een hypotheek afsluit voor vijf jaar vast met NHG komt nu gemiddeld uit op een rente van 0,93%. 

Bron: VBO