Ervaar zelf het verschil!

Ontwikkelaars en beleggers: zet regulering middenhuur door

29 september 2023

Woningbeleggers en projectontwikkelaars roepen de Tweede Kamer op de behandeling van het wetsvoorstel voor regulering van middenhuur ondanks de val van het kabinet ‘voortvarend’ voort te zetten.

Minister De Jonge voor Volkshuisvesting stuurde het wetsvoorstel ‘Betaalbare huur’ vlak voor het zomerreces naar de Raad van State. Met de nieuwe wet wil hij de huur van woningen in het middensegment beperken. De wet zou al per 1 januari aanstaande in moeten gaan, maar door de val van het kabinet en de verkiezingen is dat onzeker geworden.

Terugtrekkende partijen

Projectontwikkelaars, verenigd in brancheorganisatie Neprom, en beleggers, bij monde van de vereniging van institutionele vastgoedbeleggers IVBN, hopen dat de val van het kabinet niet voor vertraging van de regulering van middenuur zorgt. Ze zijn bang dat uitstel van de behandeling leidt tot meer weglopende investeerders op de woningmarkt. Dat schrijven zij in een brief aan De Jonge en de Tweede Kamer. Zij zien nu al dat ‘steeds meer partijen’ zich terugtrekken door de voortslepende ‘ideologische discussies’, gecombineerd met de huidige lastige markt en stijgende rentes. Woningzoekenden kunnen daardoor ‘ernstig gedupeerd’ worden.

Tegelijkertijd waarschuwen Neprom en IVBN ook dat het wetsvoorstel ‘in de huidige vorm’ de nieuwbouw van middenhuurwoningen ‘sterk’ afremt. Na invoering geldt er een maximale huur van circa € 1.100 per maand voor woningen die tussen de 142 tot 186 punten scoren volgens het woningwaarderingsstelsel. Nu zijn alleen de huren van woningen tot 142 punten gereguleerd. De aanpassing zou betekenen dat nieuwe huurders soms honderden euro’s per maand minder gaan betalen dan de vorige.

Voorwaarde voor het doorzetten van het wetsvoorstel is daarom dat demissionair De Jonge aanpassingen doet om te voorkomen dat de nieuwbouw stilvalt, zoals een hogere opslag op de huur van nieuwbouwwoningen.

Controversieel verklaren

De aankondiging van de nieuwe regels leidt volgens de belangenclubs ‘op dit moment al tot een verkoopgolf bij particuliere beleggers’. Eerder dit jaar leek het er al op dat veel vastgoedeigenaren hun panden die onder de nieuwe regels zouden vallen, gingen verkopen.

Neprom en IVBN verwachten dat ook de animo voor nieuwbouw zal afnemen. En dat terwijl het demissionaire kabinet juist inzette op het opschroeven van het aantal nieuwbouwwoningen, waaronder die in het middenhuursegment, om de tekorten op de woningmarkt aan te pakken.

De minister zelf heeft al gezegd dat hij graag door wil met het wetsvoorstel, ook al heeft hem dat felle kritiek uit de vastgoedsector opgeleverd. Met name particuliere beleggers (dus geen institutionele beleggers, de leden van IVBN) waarschuwen dat er geen huurwoningen in het middensegment meer overblijven als dit zo doorgaat.

De Tweede Kamer beslist half september of het voorstel nog op de agenda komt of dat het ‘controversieel wordt verklaard’ tot er een nieuw kabinet is. De Jonge lijkt in de Kamer verzekerd van steun van D66, zijn eigen CDA en ChristenUnie. De VVD is kritischer.

Vastgoed Belang is en blijft tegenstander van regulering.

Bron: Financieel Dagblad - VastgoedActueel