Ervaar zelf het verschil!

Positie starters blijft stabiel

06 mei 2023

Ondanks de flink gestegen hypotheekrente is de positie van starters per saldo redelijk stabiel gebleven, vooral dankzij de dalende huizenprijzen. Dat blijkt uit berekeningen van De Hypotheker.

Zowel de gemiddelde verkoopprijs (-8%) als het gemiddeld hypotheekbedrag (-9%) daalde het afgelopen kwartaal ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. In navolging van de oververhitte huizenmarkt is van een evenwicht tussen vraag en aanbod nog geen sprake. Huizenkopers hebben daarentegen wél bijna twee keer zo veel keuze uit aangeboden huizen en is overbieden vaak niet meer nodig.

Hoewel zij door de gestegen hypotheekrente minder kunnen lenen, krijgen jongvolwassenen steeds vaker een voet tussen de deur. Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning onder huizenkopers tot 35 jaar is in het eerste kwartaal van dit jaar met 24% gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar.
Met name in Limburg (+56%), Gelderland (+51%) en Overijssel (+40%) nam dit aantal sterk toe.

© De Hypotheker

Beleggers ruimen het veld

Terwijl het voor starters begin vorig jaar erg moeilijk was een betaalbare woning te vinden, is het woningaanbod in één jaar bijna verdubbeld. Dat komt onder andere doordat steeds meer grote beleggers het veld ruimen door de verhoging van de overdrachtsbelasting en doordat in veel gemeenten een zelfbewoningsplicht geldt. Ook kunnen de plannen voor huurregulering van minister De Jonge tot gevolg hebben dat op termijn veel huurwoningen – vooral in het starterssegment – verkocht worden. Daarnaast is er minder concurrentie op de huizenmarkt.

Rekenvoorbeeld

Door de gestegen hypotheekrente lijkt het alsof de positie van starters is verslechterd. Zowel onderzoek van de Vereniging Eigen Huis als de Startersbarometer van Viisi Hypotheken liet vorige maand een somber beeld zien. Maar een rekenvoorbeeld van De Hypotheker toont aan dat de situatie voor een stel onder de 35 jaar eerder stabiel is gebleven ten opzichte van 2022.

Twee starters die nu een hypotheek afsluiten voor een woning van € 400.000 zijn in netto maandlasten € 185 duurder uit dan een jaar geleden. Dit verschil komt met name door de hogere hypotheekrente (2,24% in 2022 versus 4,16% nu). Als het stel echter vorig jaar € 30.000 heeft moeten overbieden om de woning te kunnen kopen – wat eerder regel was dan uitzondering – wordt het verschil in maandlasten nog maar zo’n € 100.

Maandlasten een fractie gunstiger

Als we daarnaast in dit voorbeeld uitgaan van een daling van een gemiddelde verkoopprijs van 8%, waardoor de woning van € 400.000 nu € 368.000 kost, dalen de maandlasten nog verder en komen de starters dit jaar zelf iets gunstiger uit. Rekening houdend met overbieden én een daling van de gemiddelde verkoopprijs, betalen zij zo’n € 17 minder netto maandlasten dan een jaar geleden.

Tegelijkertijd benadrukt De Hypotheker dat nog steeds sprake is van krapte op de huizenmarkt. “De prijscorrectie van minus 8% op jaarbasis pakt vooral gunstig uit voor jonge tweeverdieners. De positie van single starters is echter onveranderd, een huis kopen is voor hen nog steeds heel lastig”, aldus Menno Luiten, Commercieel Directeur van de Hypotheker.

Jaarrecord aan hypotheekaanvragen

Van Bruggen Adviesgroep meldt dat vorige week een jaarrecord aan hypotheekaanvragen is gedaan: ruim 11.000. Het was meer dan een half jaar (29 weken) geleden dat voor het laatst meer dan 10.000 aanvragen waren gedaan. Waarschijnlijk wordt dit record veroorzaakt door de langzaam maar gestaag stijgende hypotheekrente van afgelopen week. Gemiddeld zijn er tot nu toe een kleine 7.700 hypotheekaanvragen per week gedaan in 2023.

Van de woningaankopers waren starters over geheel 2022 goed voor 49% van de hypotheekaanvragen en doorstromers voor 51%. Afgelopen week kwam 56% van de hypotheekaanvragen ten behoeve van een woningaankoop van starters en 44% van doorstromers.

Potentiële kopers passief

Ook de woonspecialisten van de ING merken in de Woonindex op dat starters positiever gestemd zijn. Wel zien zij dat de huidige ontwikkelingen op de huizenmarkt veel potentiële kopers passief maakt: een ruime meerderheid (80% doorstromers en 87% starters) zegt een afwachtende houding aan te nemen. Het zijn vooral de starters die wachten met kopen tot de prijzen verder dalen en tot ze zelf meer vermogen hebben gespaard.

Bron: VastgoedActueel - Hypotheker