Ervaar zelf het verschil!

Ruim 40% meer hypotheekaanvragen in januari

24 februari 2024

Hypotheken Data Netwerk (HDN) heeft in januari meer dan 36.000 hypotheekaanvragen geregistreerd. Dat is een stijging van ruim 44% vergeleken met januari vorig jaar. Toen werden 25.705 hypotheekaanvragen geregistreerd.

Dat blijkt uit de nieuwste maandcijfers van HDN over januari 204. De aanzienlijke stijging is vooral te danken aan het groeiende vertrouwen van consumenten in de woningmarkt. Het aantal aanvragen voor de aankoop van een woningen was met 22.293 in januari 2024 het hoogste aantal sinds september 2022.

Stijgend vertrouwen consumenten in woningmarkt

Eind 2023 concludeerde HDN in zijn Monitor Koopwoningmarkt dat het vertrouwen in de woningmarkt onder consumenten in december is gestegen naar het hoogste niveau in twee jaar tijd. Daarmee kwam een einde aan de forse daling van dit vertrouwen van de tweede helft van 2021 tot medio 2023.

Vooral de koopprijs- en renteontwikkeling hebben een duidelijk effect gehad op het vertrouwen onder woonconsumenten. HDN ziet deze ontwikkeling ook terug in de hypotheekmarktcijfers. Er werden de afgelopen maand (januari 2024) 22.293 hypotheekaanvragen gedaan voor de aankoop van een woning. Dit is het hoogste aantal per maand sinds september 2022.

Tekst gaat verder onder grafiek

Verticale as links: Aantal hypotheekaanvragen koopmarkt per maand. Verticale as rechts: Aantal hypotheekaanvragen voor nieuwbouw per maand. Bron: HDN

Enorme sprong in aanvragen nieuwbouw

In januari 2023 lag het aantal hypotheekaanvragen voor nieuwbouw met 1.357 op één van de laagste niveaus in jaren. Sindsdien ziet HDN het aantal aanvragen langzaam stijgen, met in januari 2024 een enorme sprong naar 3.600 aanvragen. Dat is een stijging van 140% ten opzichte van januari 2023.

Meeste hypotheekaanvragen van verbouwers

Over de gehele linie van klantprofielen ziet HDN, in vergelijking met januari 2023, een stijging. De grootste stijging (95%) is die van de Opstromer Nieuwbouw. De Starter in het hoog segment is met een stijging van 54% een goede tweede. In absolute aantallen is de verbouwer het meeste actief in januari 2024, met ongeveer 6.400 hypotheekaanvragen.

Tekst gaat verder onder grafiek

Aantal hypotheekaanvragen gesplitst naar klantprofiel. Bron: HDN

Ingage bevestigt goede start 2024

Ook Ingage Franchise meldt goede cijfers. Volgens het bedrijf achter de merken De Hypotheker, Huis&Hypotheek en Hypokeurzijn er in januari 15% meer hypotheken aangevraagd voor aankoop van een woning dan het maandgemiddelde in 2023.

Volgens Ingage Franchise is de toename te verklaren door stijgende inkomens en de lagere hypotheekrente. Daarnaast hebben de nieuwe leennormen impact; er sluiten meer starters een hypotheek met nationale hypotheekgarantie (NHG af), relatief meer alleenstaanden kopen een huis, en meer huizenkopers financieren duurzaamheidsmaatregelen mee in hun hypotheek.

Bron: VastgoedActueel - HDN