Ervaar zelf het verschil!

Starters positief over bouw ‘fabrieksdorpen"

25 april 2024

Starters zijn positief over de bouw van zogenoemde fabrieksdorpen. Voor ruim de helft van de starters zou een bedrijfswoning een reden zijn om van baan te wisselen.

Bedrijven als Philips, Bata en Hevea bouwden in het verleden woningen die waren bestemd voor arbeiders in hun fabrieken. Recent gaf chipfabrikant ASML aan te willen investeren in woonruimte voor medewerkers.

Veel starters hebben interesse in een bedrijfswoning en ruim een derde van de starters ziet ook fabrieksdorpen wel zitten, blijkt uit de Startersbarometer Q1 2024 van Viisi Hypotheken. Voor de barometer geven elk kwartaal ruim duizend jonge koopstarters hun mening over de woningmarkt.

“De fabrieksdorpen zoals Philipsdorp in Eindhoven of Batadorp in Best zijn ontstaan vanuit de gedachte dat iedereen recht heeft op een gezonde woning, met tuin én op korte afstand van werk”, zegt Hergen Dutrieux, medeoprichter van Viisi Hypotheken. “Die gedachte is een eeuw na oplevering van de eerste fabrieksdorpen nog steeds relevant en laat zien dat veel starters naast een aantrekkelijke woning, vooral op zoek zijn naar een fijne plek om te wonen.”

Creatieve woonoplossingen

Volgens Dutrieux toont dit ook aan dat er draagvlak is onder starters voor creatieve woonoplossingen door werkgevers. Veel starters zijn daarbij bereid om hiervoor van baan te wisselen. Vooral twintigers zijn een voorstander van een zogenoemde woning van de zaakVoor maar liefst 54% zou dit een reden zijn om van werkgever te wisselen, 62% is zelfs bereid hiervoor te verhuizen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding:

starters

Door de hoge huizenprijzen en de krapte in het woningaanbod zien veel jonge starters een eigen koopwoning steeds verder uit het zicht raken, zegt Dutrieux. Daarom zijn ze ook bereid te verhuizen en staan ze open voor oplossingen door werkgevers. Uit een recent onderzoek van funda bleek juist dat starters gehecht zijn aan hun woonplaats.

‘GEDACHTE AAN EIGEN WONING MET TUIN EN OP KORTE AFSTAND VAN WERK IS EEN EEUW NA DE BOUW VAN DE EERSTE FABRIEKSDORPEN NOG STEEDS RELEVANT’

Starters willen actieve rol werkgevers bij huisvesting

Starters zien graag dat werkgevers een actieve rol innemen bij de huisvesting van hun medewerkers. Zo vindt 55% van de respondenten dat werkgevers meer ondersteuning moeten bieden bij de zoektocht naar een geschikte woonruimte. Werkgevers kunnen een rol spelen door bijvoorbeeld de kosten van een aankoopmakelaar te vergoeden of hun werknemers te wijzen op mogelijkheden om aan een huurwoning te komen.

Kwart solliciteerde niet door woningnood

Vooral hoogopgeleide starters zijn bereid om voor een andere baan te verhuizen. Twintigers staan daar met 61% net iets vaker positief tegenover dan dertigers. Van hen zou 58% openstaan voor een verhuizing voor een nieuwe baan. Verder blijkt dat een kwart van de ondervraagden weleens niet op een baan heeft gesolliciteerd vanwege de krapte op de woningmarkt.

Vertrouwen in woningmarkt blijft laag

Het vertrouwen onder starters in de woningmarkt blijft onverminderd laag, zo blijkt uit de barometer. Het aantal koopstarters dat verwacht binnen een jaar een woning te kunnen kopen, ligt op 20%. Dat is vrijwel hetzelfde percentage als in de voorgaande drie kwartalen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding:

starters

Ook over hun positie op de woningmarkt zijn de ondervraagden somber. Ondanks recent ingevoerde maatregelen die mogelijkheden voor starters moeten bevorderen – zoals vrijstelling voor veel starters van overdrachtsbelasting – denkt 88% dat er het komende kwartaal niet veel zal verbeteren in hun de positie.

Bron: Vastgoedactueel - Viisi hypotheken