Ervaar zelf het verschil!

Twee op de drie werkenden somber over herstel woningmarkt

21 juli 2023

Twee op de drie mensen die werkzaam zijn in de woningmarkt zien de markt niet binnen een jaar herstellen. Dat blijkt uit onderzoek van Trustoo. Ook ziet 70% van de professionals het aantal opdrachten afnemen.

Het merendeel van de makelaars, notarissen, hypotheekadviseurs, verhuizers en andere mensen met een baan in de huizenmarkt is somber over de perspectieven voor de markt. Van hen denkt 64% dat een herstel van de woningmarkt niet binnen een jaar gaat lukken. Trustoo, een online platform voor lokale aanbieders, ondervroeg 235 professionals over dit onderwerp.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Vrouwen pessimistischer

Opvallend is dat vrouwelijke werkenden pessimistischer zijn dan hun mannelijke collega’s. Van hen heeft 74% geen vertrouwen in een opleving van de markt, tegenover 40% van de mannen. Ook blijkt uit het onderzoek dat vrouwen zich meer zorgen maken over de toekomstbestendigheid van hun organisatie dan mannen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

De ondervraagden ervaren een impact van het lage consumentenvertrouwen in de markt. Zo geeft 70% aan dat het aantal opdrachten bij hun organisatie terugloopt. Het gaat dan bijvoorbeeld om aanvragen voor bezichtigingen en aanvragen voor hypotheken of andere contracten.

Marketingkanalen schieten tekort

Bovendien geeft 59% aan dat het lastiger is dan een jaar geleden om aan nieuwe klanten te komen. Daarop reageren hun organisaties niet altijd adequaat, zeggen de professionals. Volgens een op de drie schieten de marketingkanalen waarmee zij werken, tekort om nieuwe klanten aan te trekken.

Op de vraag of ze zich zorgen maken om de financiële situatie van het bedrijf of de organisatie, antwoordt iets minder dan een kwart met ‘ja’. De overige 77% zegt hierdoor geen financiële stress te ervaren.

Tekenen van herstel woningmarkt

Het pessimisme van de werkenden doet zich voor ondanks lichtpuntjes die volgens verschillende partijen voor de langere termijn te verwachten zijn in de woningmarkt. Zo gaven de Rabobank en ABN Amro in maart aan, dat ze voor volgend jaar uitgaan van een stabilisatie van de huizenprijzen. Het CBS meldde vorige week dat de huizenprijzen op dit moment op maandbasis al stabiel blijven.

Bron: Trustoo - Vastgoedactueel