Ervaar zelf het verschil!

VBO pleit voor regulering beroep verhuurbemiddelaars

19 november 2020

VBO pleit voor regulering beroep verhuurbemiddelaars

Met het invallen van de donkere dagen, neemt ook de kans op criminaliteit in onze samenleving weer toe. Je hebt het niet altijd onmiddellijk in de gaten. Maar wat je niet direct ziet, kan er wel degelijk zijn. Ondermijning in vastgoed staat daarom weer hoog op de politieke agenda. Deze week wederom een grote drugsvangst in Rotterdam waar malafide verhuurders bij betrokken waren.

VBO en Stichting Verhuur Veilig hebben in het kader van ondermijning in vastgoed en goed verhuurderschap een voorstel uitgewerkt waarmee de kwaliteit van verhuurbemiddelaars via (gemeentelijke) vergunningen verbeterd en gewaarborgd kan worden. Daarin wordt gepleit voor kwaliteitseisen, zoals inschrijving in een makelaarsregister (slechts 20 procent van alle verhuurbemiddelaars is aangesloten), een keurmerk voor het screeningsproces en voor professionele screening door een externe partij zoals Huurcheck.

Wie aan alle eisen voldoet, krijgt het keurmerk ‘Verhuur Veilig’. Dat garandeert dat de verhuurbemiddelaar een kwalitatief goed, zorgvuldig en transparant verhuurbeleid voert. Een periodieke controle maakt deel uit van het keurmerk. Overigens: makelaars hoeven niet zelf het wiel uit te vinden bij het opstellen van een verhuurcontract. Het Model 2017 van de ROZ (Raad voor Onroerende Zaken) geeft exact aan wat in het contract moet staan.

Bron VBO