Ervaar zelf het verschil!

Verkopen van een huis in 4 stappen

14 april 2021

Bij het verkopen van een huis kom je voor belangrijke beslissingen te staan. De VBO-makelaar is betrokken, denkt met je mee en geeft een passend advies. Dat kan een totaaladvies zijn of de verzorging van enkele deeldiensten.

Begeleiding bij de bepaling van de juiste vraagprijs tot het gehele verkoopproces. Of alleen het opstellen van de koopovereenkomst, of plaatsing op de belangrijkste woningsites. Je krijgt wat je kiest en betaalt alleen voor wat je krijgt. Zo verwerken wij jouw woonwensen, omstandigheden en mogelijkheden in begeleiding op maat, op basis van duidelijke afspraken. Kijk op www.vbo.nl voor een VBO-makelaar bij jouw in de buurt. 

Van verkoopbeslissing naar de juiste vraagprijs

Een bord in de tuin en je huis is verkocht. Was het maar zo eenvoudig. De deskundige verkoop van een woning vergt een doordachte aanpak en een goede taxatie. Een te hoge vraagprijs leidt tot een veel langere verkoopperiode. Maar kan uiteindelijk ook een aanzienlijk lagere verkoopprijs opleveren. Met kennis van de actuele markt komt de VBO-makelaar tot een realistische vraagprijs waar je profijt van hebt.

Een vraagprijs die overeenkomt met de marktwaarde. Maar ook een vraagprijs waarin zaken als servicekosten, erfpacht, het energielabel en de technische staat van onderhoud en mogelijke gebreken van de woning zijn verwerkt. De potentiële koper heeft namelijk het recht om te weten wat de mogelijke gebreken zijn en hoe het met de energiesituatie is gesteld.

Van promotieplan naar een verkoopklaar huis

Nu de vraagprijs staat, is het tijd voor een goed promotieplan. Op basis van een gedegen advies over de in te zetten middelen met de daaraan verbonden kosten, maak je uiteindelijk de keuze: advertenties in regionale en/of lokale kranten, een fraaie verkoopbrochure, posters en/of een online huizenveiling. Welke woningsites nemen we behalve VBO.nl op in het plan: Funda.nl? Huislijn.nl? De VBO-makelaar beschikt namelijk over de mogelijkheid jouw huis breed door te koppelen naar diverse woningsites.

Je hoeft geen woningstylist te zijn om uw huis verkoopklaar te maken. Maar je kent ze wel, tips voor een kleine metamorfose: een opgeruimd huis met schone ramen, de hond even bij de buren, alle gordijnen open voor een maximale lichtinval, een opgeruimde tuin etc. Maar de VBO-makelaar kan ook een echte metamorfose verzorgen via een professionele stylingadviseur. Ook hier, aan jou de keuze.

Van bezichtiging naar onderhandeling

De ervaring leert dat potentiële kopers meer vragen stellen als je er niet bij bent. De VBO-makelaar beantwoordt technische vragen en geeft meteen extra informatie. Dat werkt vaak beter omdat de makelaar objectief naar de woning kijkt. Bovendien voelt de ervaren makelaar feilloos aan wanneer een bod in de lucht hangt.

En als dat bod dan komt, dan wordt dat op waarde beoordeeld. De biedingsstrategie is uitvoerig met u doorgesproken. De VBO-makelaar weet precies binnen welke marges hij of zij moet opereren om tot het beste eindbod te komen.

Van koopovereenkomst naar notaris 

Gefeliciteerd! Het laatste bod is geaccepteerd. Je VBO-makelaar stelt de koopovereenkomst op met daarin de verkoopprijs, datum van oplevering en een lijst van zaken die al dan niet tegen betaling achterblijven in de woning. Maar ook ontbindende voorwaarden voor bijvoorbeeld een financieringsvoorbehoud of de uitslag van een bouwkundige keuring kunnen in de koopakte zijn opgenomen.

Maar eindelijk is het dan zover. De leveringsakte wordt ondertekend bij de notaris. De koper is dan al langs geweest om het huis te inspecteren. Je hebt ook deze akte al uitvoerig met jouw makelaar doorgenomen. Nu is het een kwestie van de officiële handtekening. De notaris verzorgt de verdere financiële afwikkeling; bijvoorbeeld de verrekening van de ozb, waterschapslasten, betaling voor achtergebleven goederen, makelaarskosten en een eventuele aflossing van een lopende hypotheek.

Bron: VBO