Ervaar zelf het verschil!

Wat gaat de hypotheekmarkt in 2023 doen?

05 januari 2023

In 2022 steeg de hypotheekrente snel. Blijft dat zo, of zal de rente in 2023 weer gaan dalen? Vastgoed Actueel verzamelde de belangrijkste voorspellingen over de hypotheekmarkt in 2023.

De stijging van de hypotheekrentes in het afgelopen jaar was ongekend. Maar historisch gezien staan de rentes nog steeds laag. Bovendien is de vergelijking met de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw interessant. De hypotheekrentes zaten toen in de dubbele cijfers, als gevolg van een hoge inflatie.

Maar de inflatie was destijds minder hoog dan in 2022. Dat de hypotheekrentes nu niet hoger zijn, komt volgens Van Bruggen Adviesgroep doordat bij beleggers toch de verwachting leeft dat de inflatie over enkele jaren weer terug zal keren naar een ‘normaal’ niveau van rond de 2%.

Tekst gaat verder onder grafiek

Vergelijkingssite Hypotheekrente.nl gaat uit van drie scenario’s. Het meest waarschijnlijke: de inflatie zal gestaag blijven dalen, waardoor beleggers vertrouwen in het rentebeleid van de Europese Centrale Centrale Bank (ECB) houden. De hypotheekrente voor een lange periode blijft in dit geval ongeveer gelijk aan het huidige niveau.

Zware recessie of heftige inflatie

Een ander scenario: de economische vooruitzichten in Europa worden slechter en er komt een zware recessie. In dit geval stopt de ECB waarschijnlijk met renteverhogingen, waardoor de hypotheekrente daalt. Tegelijkertijd is het dan logisch dat geldverstrekkers hun marges over de hypotheekrente verhogen, omdat de kans op betalingsproblemen in tijden van recessie toeneemt.

Een laatste scenario zou zijn dat de inflatie lang echt hoog blijft, bijvoorbeeld omdat de lonen sneller stijgen dan verwacht. In dat geval zal de ECB de beleidsrente flink verhogen, waardoor uiteindelijk de hypotheekrente toeneemt. Voorlopig lijkt de hypotheekrente tot stilstand te zijn gekomen, of zelfs licht te dalen.

‘Rente omlaag in mindere tijden’

De meeste hypotheekadviseurs van De Hypotheker verwachten dat juist als de economie wat minder draait, de rente omlaag zal gaan. Dat blijkt uit een rondgang van De Hypotheker langs zeven aangesloten adviseurs. “Maar de afgelopen jaren hebben wel aangetoond dat dit niet echt te voorspellen is”.

De meeste adviseurs zijn het er in grote lijnen eens: in 2023 zal de rentestijging stoppen en krijgen we te maken met een lichte terugval. Eén adviseur voorspelt iets anders: “Ik verwacht dat de inflatie licht blijft oplopen en dat de geldverstrekkers een behoorlijke marge willen blijven maken. Hierdoor zal de rente ook licht oplopen, zowel op de geldmarkt als op de kapitaalmarkt.”

Hypotheekmarkt 2023

Overigens worden de leennormen dit jaar, anders dan verwacht, toch iets versoepeld en wordt onder meer de hypotheekrenteaftrek verder afgebouwd.

Bron: Van Bruggen Adviesgroep - Vastgoedactueel