Ervaar zelf het verschil!

WOZ-waardes stijgen hard in Friesland, Amsterdam stabiel

08 mei 2023

In de gemeente Noardeast-Fryslân nam de afgelopen drie jaar de WOZ-waarde het hardst toe, met 30,3%. In Amsterdam bleef de waardestijging met een groei van 4,3% juist het meest stabiel.

Gemiddeld genomen stijgt de WOZ-waarde dit jaar met 17%, zo meldde de Waarderingskamer. Vergelijkingssite Slimster onderzocht hoe deze stijging verdeeld is over het land en hoe de WOZ-waardes zich tussen 2020 en 2022 ontwikkelden. Uitschieters blijken vooral in het noorden van het land te liggen. Zo gingen de Friese gemeentes Dantumadiel en Schiermonnikoog ook richting de 30%.

In een aantal Limburgse gemeenten bleef de ‘schade’ de afgelopen drie jaar echter beperkt. In onder meer Nederweert, Weert, Simpelveld en Stein was de stijging van de WOZ-waarde minder dan 10%.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Groei WOZ-waarde per gemeente

In arme gemeenten stijgt WOZ-waarde het hardst

Volgens Marvin Grouw van Slimster.nl is het niet verwonderlijk dat met name in de minder rijke gemeenten de WOZ-waarde relatief gezien hard stijgt. “Dit zijn de gemeenten waar vaak nog vrij veel grotere, oudere woningen staan met bijvoorbeeld beperkte isolatie. Juist in deze gemeenten investeerden inwoners de voorbije jaren in verduurzaming, zoals betere isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Dat leidt ertoe dat woningen in die regio’s voor hogere bedragen verkocht worden, wat weer effect heeft op de WOZ-waarde van vergelijkbare woningen”, aldus Grouw.

Overigens compenseren veel gemeenten de gestegen woningwaarde met een verlaging van het belastingtarief, bleek uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Verschil WOZ- en marktwaarde het grootst in Vaals

Hoe de gemiddelde marktwaarde een voorspellende waarde heeft voor de WOZ-waarde, verschilt sterk per regio. Opvallend is dat in o.a. Groningen en Drenthe de verkoopprijzen veel hoger liggen dan de WOZ-waarde. Het Limburgse Vaals spant echter de kroon: hier werden de afgelopen drie jaar huizen verkocht voor bedragen die 56% boven de WOZ-waarde lagen. In onder meer Overijssel, de Achterhoek en Zuidoost-Brabant zijn de verschillen veel kleiner. Zo gaat het in Heeze-Leende om net iets meer dan 7%.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Verschil WOZ-waarde en verkoopprijs

Locatie weegt in Randstad zwaarder

De oorzaak is lastig vast te stellen en per geval verschillend. In het uiterste noorden en zuiden van het land zijn de verschillen tussen WOZ-waarde en gemiddelde verkoopprijzen groot. Dat kan erop duiden dat de locatie van een woning in bijvoorbeeld de Randstad zwaarder weegt voor zowel potentiële kopers als voor de WOZ-waarde.

Erbuiten zijn eigenschappen van de woning belangrijker

In ‘de provincie’ lijken de specifieke eigenschappen van de woning, zoals energiebesparende maatregelen, een nieuwe keuken of badkamer, een grotere rol te spelen. Die zijn voor de potentiële koper zichtbaar, maar voor de WOZ-ambtenaar niet altijd. Dat zou het verschil tussen verkoopprijzen en WOZ-waarde in deze regio’s deels kunnen verklaren.

Huizenprijs sterkst toegenomen in Zeewolde

Vorige maand becijferde Slimster.nl al dat de gemiddelde huizenprijs in Nederland vorig jaar nergens zo hard steeg als in Zeewolde. Huizen in deze Flevolandse gemeente brachten liefst 36,6% – ruim € 118.000 – meer op dan in 2021. Ook op Schiermonnikoog en in de Veluwse gemeente Voorst nam de huizenprijs met meer dan 30% toe.

Daarentegen kenden zes Nederlandse gemeenten juist een daling van de gemiddelde verkoopprijs, met het Zuid-Hollandse Zoeterwoude als uitschieter. Huizen gingen daar voor ruim 10% minder weg dan in 2021. Heeze-Leende, waar de verkoopprijs dus vaak behoorlijk dicht in de buurt van de WOZ-waarde ligt, komt na Zoeterwoude op plek twee.

Bron: VastgoedActueel - Slimster