Ervaar zelf het verschil!

Zo wordt een woning aantrekkelijk voor de verkoop

09 april 2023

Zo wordt een woning aantrekkelijk voor de verkoop

Het verkopen van een woning kan een uitdagende en spannende ervaring zijn. Uiteraard moet de woning zo goed mogelijk worden verkocht. Het is daarom van belang om de woning zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor potentiële kopers. Er kunnen verschillende stappen genomen worden om het huis aantrekkelijker te maken voor de verkoop. Welke investeringen zijn het waard en welke zaken zorgen ervoor dat een huis een zo groot mogelijke groep mensen aanspreekt?

Partnercontent van Hardhoutdiscount.nl

Welke investeringen zijn het waard?

Wie zijn huis wil verkopen, overweegt misschien bepaalde investeringen te doen om het aantrekkelijker te maken. Wie investeringen wil doen die ook gunstig kunnen zijn voor een eventuele verkoop, kan het beste kiezen voor aanpassingen die een grote groep mensen aanspreekt. Dat betekent niet dat het voor iedereen de beste keuze is, maar vaak wel voor de grootste groep mensen. En dat zorgt ervoor dat de woning bij veel mensen in de smaak gaat vallen. Hoe meer mensen interesse hebben, hoe groter de kans dat de woning goed verkoopt.

Denk bijvoorbeeld aan stalen deuren op maat, die op dit moment erg populair zijn. Ze geven de woning een eigentijdse en luxe uitstraling. Dit spreekt een grote groep mensen aan en kan dus een positieve invloed hebben op het aantal kijkers dat langskomt, maar ook op de uiteindelijke verkoopprijs. Hoewel sommige mensen een woning die ze nog volledig naar eigen smaak kunnen inrichten en verbouwen aantrekkelijk vinden, geeft het merendeel van de mensen toch de voorkeur aan een instapklare woning. Het is belangrijk om te onthouden dat bij elke investering de kosten moeten worden afgewogen tegen de potentiële waardeverhoging van het huis.

Energiebesparende maatregelen

Veel woningen in Nederland zijn tegenwoordig voorzien van zonnepanelen en andere energiebesparende maatregelen. Denk hierbij ook aan isolatie, HR++-beglazing, vloerverwarming of een nieuwe CV-ketel. Wanneer de woning al voorzien is van deze zaken is dat een groot voordeel ten opzichte van huizen die dit nog niet hebben gerealiseerd. Het kan niet alleen de energierekening verlagen, maar dus ook de waarde van het huis verhogen. Potentiële kopers zijn vaak bereid meer te betalen voor een huis met deze upgrades vanwege de lagere kosten op de lange termijn. Het feit dat het beter is voor het milieu speelt daarbij ook een belangrijke rol.

Keuken- of badkamerrenovatie

De keuken is vaak het hart van het huis en kan een grote invloed hebben op de aantrekkelijkheid van het huis voor de kopers. Ook de badkamer is een ruimte waar mensen kritisch naar kijken. Wanneer deze beide sterk verouderd zijn, heeft dat zeker invloed op hoe kijkers naar de rest van de woning kijken. Een volledige vernieuwing is niet altijd nodig. Een nieuw werkblad, moderne tegels, likje verf of vernieuwde apparatuur kan soms al wonderen doen. Ligt de verkoop van de woning nog ver in de toekomst, dan kan een volledige verbouwing wel de investering waard zijn, omdat de bewoner er dan zelf nog veel plezier van kan beleven.

Repareer en verbeter

Controleer je woning op eventuele reparaties die uitgevoerd moeten worden. Dit kunnen kleine reparaties zijn, zoals het dichten van een lekkende kraan of vastmaken van losse deurknoppen, tot grotere reparaties als het vervangen van kapotte tegels. Het is daarnaast goed om te kijken naar verbeteringen die kunnen worden aangebracht. Zo kunnen verouderde schakelaars worden vervangen of de muren strak geverfd voor een frisse en moderne uitstraling. Wanneer mensen dit zelf niet meer hoeven aan te pakken op het moment dat ze het huis betrekken, kan dat meespelen in het uiteindelijke bod dat ze op tafel leggen.

Ruim op en maak schoon

Is de woning te koop gezet en is het tijd voor bezichtigingen, dan is het allereerst natuurlijk belangrijk dat de ruimte opgeruimd en schoon is. Een opgeruimd huis zorgt voor een frisse en nette uitstraling en laat zien dat het huis goed is onderhouden. Vergeet hierbij niet om alle vloeren, muren, maar ook plafonds, ramen en deuren mee te nemen.

Ook verlichting is belangrijk tijdens de kijkdagen. Goede verlichting kan een ruimte groter laten lijken en zorgt voor een warme, uitnodigende sfeer. Ook planten en bloemen kunnen bijdragen aan de gemoedelijkheid en zorgen voor een levendig gevoel en kleur in de ruimte. Zorg er wel voor dat de woning niet te vol staat met spullen, maar laat het juist rustig. Op die manier kunnen mensen er beter doorheen kijken en hun eigen inrichting visualiseren in de ruimte.

Bron: VastgoedActueel