Ervaar zelf het verschil!

Bodem bij hypotheekrente in zicht?

18 maart 2020

Rente loopt op

Door de coronacrisis zit de historisch lage rente op de internationale kapitaalmarkt sinds enkele dagen fors in de lift. Overheden, centrale banken en bedrijven in Europa en Noord-Amerika hebben namelijk honderden miljarden euro’s nodig om de crisis te doorstaan. De Nederlandse tienjaarsrente is nog steeds negatief, maar schoot binnen een week omhoog van -0,7% naar -0,2%.

“Ik acht de kans groot dat onze tienjaarsrente binnenkort weer positief wordt. Maar dat is ook afhankelijk van hoeveel geld er straks nodig is”, zegt rentestrateeg Richard Abma (OHV Vermogensbeheer). “De hypotheekrente zal dan eveneens een beetje mee omhoog gaan”, verwacht hij. De spaarrente blijft volgens de financieel expert echter extreem laag.

De oplopende rente is trouwens een pleister op de wond van pensioenfondsen. Die hebben veel last van de coronacrash op de aandelenbeurzen.

Veel hypotheekaanvragen

Woningkopers profiteerden de afgelopen weken nog volop van de historisch lage hypotheekrente. “Het aantal hypotheekaanvragen was zeer hoog, de afgelopen twee weken behoorden met ruim 10.000 aanvragen tot de top tien van weken met het hoogste aantal aanvragen”, meldt adviesketen De Hypotheekshop. “

De laatste twee weken is de hypotheekrente hard gedaald. Volgens de Hypotheekshop bereikte deze afgelopen week met 1,62% een laagterecord. Het gaat om een gemiddelde van de hypotheekrente bij meerdere rentevaste perioden, bijvoorbeeld voor vijf jaar en voor tien jaar.

De Hypotheekshop verwacht overigens dat het aantal hypotheekaanvragen komende tijd wel omlaag zal gaan. Door het „ingrijpende besluit” om de scholen te sluiten en de plotse inkomensonzekerheid bij sommige mensen, is de situatie inmiddels gewijzigd.

Bron: Telegraaf