Ervaar zelf het verschil!

De Hypotheker: hoog energielabel vaak woonwens die sneuvelt

25 april 2024

Steeds meer huizenzoekers accepteren een woning met een lager energielabel dan ze eigenlijk wilden. 66% is bereid een huis te kopen met een lager energielabel dan hun aanvankelijke woonwensen. Dat is 26% meer dan in november vorig jaar.

Maar liefst twee derde van hen vindt dat er te weinig aanbod is van woningen in de prijsklasse waarin zij zoeken. Om toch een geschikte woning te vinden, blijken zoekers bereid vergaande concessies te doen.

Het vinden van een huis met een goed energielabel blijkt een van de eerste wensen die tijdens de zoektocht sneuvelt. Hoewel 66% aangeeft eigenlijk een huis met een hoger energielabel te willen kopen, is dit niet doorslaggevend als zij hiermee hun kansen op een betaalbare woning kunnen vergroten.

Ruim één op de drie mensen die zich oriënteren op een koopwoning is veel langer dan gepland op zoek naar een betaalbaar huis. Een derde van de potentiële huizenkopers is tussen zes maanden en een jaar op zoek naar een woning. Voor ruim een kwart duurt deze zoektocht zelfs langer dan een jaar.

‘Overheid doet niet genoeg’

Een grote meerderheid is dan ook niet positief gestemd over hun kansen op de huizenmarkt. Zo verwachten zes op de tien mensen dat de huizenprijzen alleen maar zullen stijgen en vindt 85% dat de overheid zich te weinig inspant om de woningnood tegen te gaan.

Dit alles blijkt uit onderzoek van De Hypotheker onder 468 Nederlanders die zich oriënteren op een eerste of volgende woning.

Ruim negen op de tien huizenzoekers zegt krapte op de woningmarkt te ervaren. Zo zegt 65% dat er te weinig aanbod is in de prijsklasse waarin zij zoeken, terwijl ruim de helft aangeeft dat er onvoldoende huizen zijn die aan hun woonwensen voldoen. Zes op de tien potentiële huizenkopers zijn daarom bereid concessies te doen, bijvoorbeeld door buiten de regio van hun voorkeur te zoeken of in te leveren op het uiterlijk en indeling van een woning. Ook staan ruim vier op de tien mensen er voor open kleiner te gaan wonen dan zij aanvankelijk wilden.

Áls ze uiteindelijk een geschikte woning hebben gevonden, wordt bij meer dan een derde hiervan regelmatig overboden, stelt De Hypotheker. Het overbieden neemt inderdaad weer toe, melden makelaars. Dit wordt mede veroorzaakt door een biedingenstrijd om huurwoningen die in de verkoop gaan.

Mark de Rijke, commercieel directeur De Hypotheker

Hogere energielasten

“Wat veel mensen zich onvoldoende realiseren, is dat een keuze voor een lager label uiteindelijk kan leiden tot veel extra kosten: zowel voor het eventueel verduurzamen en energiezuiniger maken van de woning als voor de hogere energielasten”, zegt Mark de Rijke, commercieel directeur van De Hypotheker. “Deze ontwikkeling laat zien dat het sentiment op de huizenmarkt weer afneemt. Zo is het veelzeggend dat ruim acht op de tien potentiële huizenkopers er geen vertrouwen in heeft dat de overheid de woningcrisis op korte termijn zal oplossen”.

“Het is dan ook cruciaal dat de nieuw te vormen regering in de  komende jaren alles op alles zet om dit vertrouwen terug te winnen. Dat is mogelijk door maatregelen te treffen om de woningvoorraad te vergroten en de doorstroming op de huizenmarkt te bevorderen”, aldus De Rijke in het persbericht bij het onderzoek.

Bron: Vastgoedactueel - De Hypotheker