Ervaar zelf het verschil!

Hogere herbouwwaarde stuwt premies woonverzekeringen

18 september 2023

Consumenten moeten rekening houden met flink hogere premies voor woonverzekeringen. De belangrijkste reden van de premiestijging zijn de gestegen (her)bouwkosten. Dat blijkt uit onderzoek van Pricewise.

Hans de Kok, directeur Pricewise: “Alles wordt duurder en dat vertaalt zich direct in hogere premies. De prijzen van bouwmaterialen en arbeid zijn zo hard gestegen dat de verzekerde waarde in sommige gevallen lager is dan wat het kost om het huis opnieuw te bouwen.” De hoogte van de premie wordt voor de opstalverzekering aan de hand van de herbouwwaarde bepaald. De kosten voor de premie bedragen gemiddeld 1 promille van de herbouwwaarde bij gelijksoortige (standaard) woningen voor een uitgebreide (allrisk) dekking. Als de herbouwwaarde met 20% stijgt, stijgt de premie dat dus ook.

Bouwkosten in tweede kwartaal juist iets lager

De herbouwwaarde wordt berekend met een aantal gegevens: het soort woning, het woonoppervlak tezamen met de inhoud (m3) en de aard van de bouw. Met name door de harde stijging van materiaalkosten, wordt de herbouwwaarde flink hoger. De materiaalkosten stegen in juni dit jaar met 6,4% ten opzichte van juni 2022. Daar staat tegenover dat de bouwkosten over het tweede kwartaal wat lager waren dan vorig jaar.

Risico op onderverzekering

De Kok adviseert consumenten om verbeteringen of grote aanpassingen aan een huis, zoals een nieuwe keuken, badkamer of bijvoorbeeld zonnepanelen, altijd door te geven aan de verzekering. “Neem ook de premie en voorwaarden onder de loep. Aanpassingen beïnvloeden namelijk de waarde van de woning en vergroten het risico op onderverzekering. Veel verzekeraars hanteren tegenwoordig een herbouwwaardemeter om de herbouwwaarde van de woning te bepalen.” Wie deze meter gebruikt om de waarde van de woning vast te stellen, krijgt in de meeste gevallen garantie tegen onderverzekering.

Independer signaleerde in maart ook al dat de premies van opstalverzekeringen en de woonpakketten (opstal en inboedel) dit jaar hard omhooggaan. Bij de opstalverzekering gaat het om een gemiddelde stijging van zo’n 15%. Vorig jaar bedroeg de jaarpremie gemiddeld € 240, dat is nu gestegen naar € 276, meldde Independer in maart. “Een uitzonderlijk forse stijging.” De premie van de inboedelverzekering blijft wel nagenoeg gelijk. Consumenten krijgen pas bij de verlenging van hun polis bericht over een mogelijke premiestijging.

Enorme premieverschillen woonverzekeringen

Woonverzekeringen verschillen enorm in premie, meldt Pricewise. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste pakketverzekering, inboedel- en opstalverzekering samen is 237%. De goedkoopste pakketverzekering, voor een alleenstaande met een rijtjeswoning in Amsterdam, kost € 267 per jaar. De duurste is € 676. Dat is tweeëneenhalf keer zoveel.

Bron: Pricewise - Vastgoed Actueel