Ervaar zelf het verschil!

Huizenprijs iets lager maar grote daling blijft volgens CBS uit

10 juli 2023

De huizenprijzen zijn in mei opnieuw gedaald, maar op maandbasis blijven de prijzen bijna stabiel. De prijs van een bestaande koopwoning daalde met 0,1% ten opzichte van april. Een ‘duikvlucht’ van de huizenprijzen blijft daarmee voorlopig uit.

Vergeleken met mei vorig jaar is de daling van de huizenprijzen 5,6%. Deze daling op jaarbasis is opnieuw groter dan een maand eerder. In april waren koopwoningen 4,4% goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Maar dat grote verschil op jaarbasis wordt vooral veroorzaakt door de snelle stijging in de eerste helft van 2022. In mei 2022 stegen de prijzen nog 18,8% vergeleken met een jaar eerder. Op maandbasis – vergeleken met april van dit jaar – is de prijs van een bestaande koopwoning bijna gelijk gebleven. Een snelle daling blijft voorlopig uit.

Tekst gaat verder onder grafiek

‘Structureel hogere prijzen’

Gelet op die explosieve prijsstijgingen had de daling nu veel sneller kunnen gaan, zegt CBS-hoofdeconoom Pieter Hein van Mulligen tegen De Volkskrant. “Zeker in combinatie met de snel gestegen hypotheekrente zou je een snellere daling verwachten.” Van Mulligen vermoedt dat de huizenprijzen structureel hoger zullen blijven.

Na een snelle stijging in 2022 is de rente op hypotheken afgelopen maanden vrij stabiel. Vooral de rente op vaste hypotheken, die is gebaseerd op de rente op de kapitaalmarkt, is constant. De langlopende rente zou in de tweede helft van het jaar wel eens kunnen gaan dalen, verwachten het economisch bureau van ABN AMRO en de Hypotheker.

Tekst gaat verder onder grafiek

Minder transacties, stabilisatie verwacht in 2024

Het Kadaster maakte bekend dat het in mei 15.099 woningtransacties registreerde. Dat is ruim 4% minder dan een jaar eerder. In de eerste vijf maanden wisselden 68.352 woningen van eigenaar. Dat is bijna 10% minder dan in dezelfde periode van 2022.

Eerder deze maand stelden economen van de Rabobank dat ze voor de rest van 2023 nog ‘een stevige afkoeling’ van de woningmarkt verwachten. De huidige cijfers maken die verwachting nog niet waar.  De Rabo-economen verwachten dat de huizenprijzen volgend jaar niet veel verder zullen dalen. In het laatste kwartaal van 2024 zullen de huizenprijzen volgens de raming slechts 0,4% lager zijn dan in het laatste kwartaal van 2023.

Bron: CBS - Vastgoedactueel