Ervaar zelf het verschil!

Huizenprijs tikt nieuw record aan, transacties nemen toe

17 juni 2024

De huizenprijs was in april hoger dan ooit: gemiddeld kost een woning nu €435.984. Dat is 7,5% meer dan in dezelfde maand een jaar geleden.

De huizenprijs stijgt al sinds juni vorig jaar. In april lag de prijs 1% hoger dan een maand eerder, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. De gemiddelde prijs voor een koopwoning overtreft nu de piek van juli 2022 met 0,7%.

Tekst gaat verder onder de grafiek:

huizenprijs

Consumenten hebben meer te besteden en dat verklaart de stijging van de prijzen van woningen, geeft CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen aan. “De lonen zijn in het afgelopen anderhalf jaar flink verhoogd. Ook is de inflatie sinds vorig jaar wat gezakt. En mensen hebben nog veel spaargeld uit de coronatijd om uit te geven”, zegt Van Mulligen tegen Nu.nl. Verder speelt de daling van de rente een rol.

Tekst gaat verder onder de grafiek:

huizenprijs

Bij een stijgende huizenprijs neemt het aantal transacties toe, signaleert het Kadaster. In april zijn 15.689 woningen van eigenaar verwisseld. Dat is ruim 22% meer dan in april vorig jaar. Over het eerste kwartaal van dit jaar is de stijging 13% ten opzichte van het eerste kwartaal in 2023.

Goed nieuws

Van Mulligen noemt de stijging van het aantal transacties in een krappe woningmarkt goed nieuws. “Het lukt woningzoekers blijkbaar toch een woning te vinden die ze bevalt. Er wordt weleens gedacht dat woningen te duur zijn voor bepaalde groepen. Maar nee hoor, daar lijkt het niet op.”

Bron: Vastgoedactueel - CBS, Kadaster en Nu.nl