Ervaar zelf het verschil!

Huuraanbod vrije sector blijft dalen

04 februari 2024

De gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector is in het vierde kwartaal van 2023 met 8,5% gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Het huuraanbod in de vrije sector is opnieuw gedaald.

Nieuwe huurders betaalden in het laatste kwartaal van het jaar gemiddeld € 18,01 per m2 per maand. Vergeleken met een jaar eerder is het aantal vrije sector huurwoningen dat vrijkwam voor nieuwe huurders gedaald met 15,6%. Dat blijkt uit de nieuwste Huurmonitor van woningplatform Pararius.

De gemiddelde landelijke vierkantemeterprijs kwam nog niet eerder boven de achttien euro uit. Een jaar geleden kostte een huurwoning in de vrije sector gemiddeld nog € 16,59 per vierkante meter per maand. “Wat we hier zien is dat in een markt van vraag en aanbod de huurprijs wordt opgedreven als het huuraanbod daalt”, zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius.

Steeds meer huurwoningen naar koopmarkt

In het vierde kwartaal was bijna 8% van alle woningen die in de verkoop stonden een voormalige huurwoning. In het derde kwartaal was dit nog 7%. Deze toename zet de trend voort die in het vierde kwartaal van 2022 begon, toen een groeiend aantal particuliere beleggers ervoor koos om hun vrijgekomen huurwoningen te verkopen in plaats van opnieuw te verhuren. In het derde kwartaal meldde Pararius al dat 30% van het huuraanbod van de markt was verdwenen.

Tekst gaat verder onder grafiek

Bron: Pararius

“De toenemende verschuiving van huur- naar koopwoningen, die al geruime tijd door de markt werd gevoeld, leidt tot een verdere verkleining van het toch al schaarse huuraanbod in de vrije sector”, aldus De Groot.

‘Verschuiving heeft drastische gevolgen’

Het teruglopen van het aanbod van huurwoningen in de vrije sector en de stijgende huurprijzen hebben grote gevolgen voor de Nederlandse woningmarkt. Particuliere beleggers zijn in Nederland verantwoordelijk voor de huisvesting van bijna 2 miljoen mensen. Deze particuliere beleggers kiezen er steeds vaker voor om huurwoningen die vrijkomen te verkopen in plaats van opnieuw te verhuren. Dit besluit wordt ingegeven door diverse factoren, waaronder stijgende rente, strengere regelgeving en een toename van de fiscale lasten.

Op het eerste gezicht lijkt dit positief voor bijvoorbeeld starters op de woningmarkt. Maar de realiteit is complexer, stelt De Groot: “Het effect op de vrije sector huurmarkt is vele malen groter dan het effect op de koopmarkt. De vrije sector huurmarkt is acht keer kleiner dan de koopmarkt. Daardoor heeft de verschuiving van woningen naar de koopmarkt drastische gevolgen voor de huurprijzen van de woningen die overblijven.”

Lees ook:‘Prijs vrije sector huurwoningen mag met 5,5% omhoog’

Vijf grootste steden

In vergelijking met een jaar geleden ging de gemiddelde vierkantemeterprijs in vier van de vijf grootste steden van Nederland omhoog. Alleen in Eindhoven daalde de vierkantemeterprijs met 1,4%. Een woning uit huuraanbod in de vrije sector kostte daar het afgelopen kwartaal gemiddeld € 17,67 per m2 per maand.

De grootste procentuele prijsstijging werd gemeten in Rotterdam. Nieuwe huurders betaalden daar 9,6% meer dan in het vierde kwartaal van 2022. In Amsterdam, Den Haag en Utrecht steeg de vierkantemeterprijs met respectievelijk 5,9%, 8,4% en 4,5%.

Bron: VastgoedActueel - Pararius