Ervaar zelf het verschil!

In Duitsland zijn huizenprijzen historisch laag

02 mei 2024

In Duitsland zijn de huizenprijzen ongekend laag. In 2023 was sprake van een daling van ruim 8% ten opzichte van het jaar ervoor.

Dat blijkt uit gegevens van het Duitse statistiekbureau Destatis. Het bureau houdt sinds het jaar 2000 de huizenprijzen bij en zag niet eerder zo’n grote daling. De laatste keer dat huizen in Duitsland goedkoper werden was in 2007, aldus Destatis. Tussen 2008 en 2022 bleven de huizenprijzen steeds gestaag stijgen.

Tekst gaat verder onder de grafiek

Duitsland

De prijsdaling houdt al vijf kwartalen op een rij aan. Over heel 2023 was de daling 8,4% ten opzichte van het jaar 2022. De daling in het vierde kwartaal van 2023 bedroeg 7,1% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Stijging rente

De belangrijkste oorzaak van de lage huizenprijzen is de stijging van de rente. Dit maakt het voor veel Duitsers lastig om veel geld te lenen, waardoor ze dus ook minder hoog kunnen bieden. Daarnaast zijn bouwmaterialen de afgelopen tijd steeds duurder geworden.

Lees verder onder het bericht op X

 

Zowel in de steden als op het platteland gaan de huizenprijzen hierdoor omlaag. Wel verwachten analisten dat de prijzen dit jaar wat minder hard dalen, meldt persbureau Reuters. In 2025 zouden ze zelfs weer wat kunnen stijgen.

Nederlandse huizenprijzen stijgen

De daling is opmerkelijk aangezien in Nederland de trend juist andersom is. Sinds eind vorig jaar is hier een stijgende lijn te zien in de huizenprijzen. De Rabobank voorspelde eerder deze maand dat het niet lang meer duurt voordat de piek van de woningprijzen uit juli 2022 is overtroffen. De belangrijkste oorzaken van het stijgen van de prijzen hier zijn het krappe aanbod van woningen en de stijgende inkomens.

Bron: Vastgoedactueel - Destatis - NU.nl