Ervaar zelf het verschil!

In juli meeste hypotheekaanvragen HDN in 2023 tot nu toe

26 augustus 2023

Het aantal hypotheekaanvragen is in juli licht gestegen ten opzichte van de voorgaande zes maanden. Het aantal aanvragen in juli is een jaarrecord van 2023 tot nu toe.

In juli werden circa 33.000 hypotheken aangevraagd via het Platform van Hypotheken Data Netwerk (HDN). Dat zijn ongeveer 5.000 hypotheekaanvragen via HDN meer dan in dezelfde maand een jaar eerder (28.820). Met name week 28 (10 t/m 14 juli) was in juli met 10.571 hypotheekaanvragen erg druk.

Meer hypotheekaanvragen via HDN voor aankoop woning

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van HDN. Het aantal aanvragen is een lichte stijging ten opzichte van de voorgaande zes maanden. In vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder steeg het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning van 17.346 naar ongeveer 22.000 (+26%).

Tekst gaat verder onder grafiek

Hypotheekaanvragen HDN
Aantal hypotheekaanvragen per maand. Bron: HDN

Meer geleend ten opzichte van woningwaarde

Bij 27% van de hypotheekaanvragen via HDN voor de aankoop van een woning (ruim 5.500) is er gebruik gemaakt van de meeneemregeling. Dit is een verdubbeling ten opzichte van juli 2022. Consumenten die een woning aankopen lenen ten opzichte van de waarde van de woning iets meer dan in juli 2022. De gemiddelde Loan to Value (LTV) lag in juli 2,5% hoger (77,8%) dan in juli 2022. Het gemiddelde hypotheekbedrag voor het aankopen van een woning steeg met € 13.000 naar € 339.500,-.

Tekst gaat verder onder grafiek

Gemiddelde LTV. Bron: HDN

 

Het gemiddelde inkomen voor het aanvragen van een hypotheek voor een woning, is mede door de loonstijgingen gestegen naar een recordhoogte van € 88.000,- (zie grijze lijn). Starters (rode lijn) hadden in juli een gemiddeld inkomen van € 79.000,- voor het verkrijgen van een hypotheek van € 320.000,-. Het gemiddelde hypotheekbedrag ligt bij starters € 10.000,- lager dan in 2022.

In het tweede kwartaal constateerde HDN al tekenen van herstel van de hypotheekmarkt. Hoewel het aantal hypotheekaanvragen via HDN toen nog lager lag dan een jaar eerder, was het een stijging ten opzichte van het voorgaande kwartaal.


Van Bruggen: saai jaar op hypotheekmarkt

Afgelopen donderdag verhoogden zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als de Amerikaanse Fed hun rente met 0,25%. De depositorente van de ECB steeg van 2% aan het begin van het jaar naar 3,75%. Een stijging van 1,75%. De ECB heeft in 2023 de rente inmiddels vijf keer verhoogd.

De gemiddelde variabele hypotheekrente met NHG liep zo goed als gelijk op met de ECB-depositorente en steeg van 3,4% aan het begin van dit jaar naar 4,95% nu. Dat rapporteert Van Bruggen Adviesgroep in de maandelijkse hypotheekupdate.

Ontwikkeling afhankelijk van economie

De gemiddelde vaste hypotheekrentes bewegen zich in 2023 binnen een hele smalle bandbreedte. De gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente met NHG staat nagenoeg op hetzelfde niveau als aan het begin van het jaar, namelijk 4,25% nu tegenover 4,23%. Van Bruggen spreekt van ‘eigenlijk een heel saai jaar’ op de hypotheekmarkt. Maar dat kan veranderen, afhankelijk van de economische ontwikkelingen en de besluiten ECB in de komende maanden.

Tekst gaat verder onder grafiek

De ECB heeft aangegeven dat ze bij het volgende rentebesluit in september de optie van verhogen of pauzeren open willen houden. De centrale bank zal zijn beslissing nemen op basis van de dan beschikbare data over de inflatie en de economie. Neemt de ECB een verkeerde inschatting, dan bestaat de kans dat de inflatie in de maanden daarna niet genoeg daalt. Dan valt in het najaar een stijging van de vaste hypotheekrentes te verwachten, stelt Van Bruggen.

Bron: HDN - Vastgoedactueel