Ervaar zelf het verschil!

Nederlandse huizenprijzen stijgen harder dan Europees gemiddelde

18 juli 2021

De transactieprijzen van Nederlandse koopwoningen, van zowel nieuwe als bestaande, waren in het eerste kwartaal van 2021 gemiddeld 11,3% hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.

De huizenprijzen in de Europese Unie waren in het eerste kwartaal van 2021 gemiddeld 6,1% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Nederland kende na Luxemburg (+17,0%), Denemarken (+15,3%), Litouwen (+12,0%) en Tsjechië (+11,9%) de grootste stijging. Behalve in Cyprus, steeg de huizenprijs in alle landen van de Europese Unie.

Grootste stijging sinds start meting
De huizenprijsindex, waarin zowel de transactieprijzen van nieuwbouw als bestaande koopwoningen worden meegenomen, was in het eerste kwartaal 11,3% hoger dan een jaar eerder. 

De transactieprijs van een nieuwbouwkoopwoning was gemiddeld 16,9% hoger. Dit is de grootste stijging sinds het begin van de meting in 2015. 

Een bestaande koopwoning was gemiddeld 10,3% duurder dan een jaar eerder, de hoogste jaar-op-jaarstijging in bijna 20 jaar. Daarmee is de prijsstijging van bestaande koopwoningen ten opzichte van een jaar eerder opnieuw groter dan in het voorafgaande kwartaal. Al vijf kwartalen op rij is dat het geval.

Weer meer transacties koopwoningen in het eerste kwartaal
In het eerste kwartaal werden 66.627 bestaande koopwoningen en 6.794 nieuwbouwkoopwoningen verkocht. Dit is respectievelijk 29,2% en 4,2% meer dan een jaar eerder. De trend van 2020, toen in alle kwartalen het aantal transacties van zowel bestaande als nieuwbouwkoopwoningen groter was dan een jaar eerder, heeft zich in het eerste kwartaal van 2021 voortgezet.

Bron VBO