Ervaar zelf het verschil!

Neprom en Xitres lanceren platform voor nieuwbouwwoningen

16 september 2023

Neprom en IT-specialist Xitres lanceren op 1 september een nieuw online platform voor nieuwbouwwoningen. Het wordt een open platform waarop alle vastgoedprofessionals hun nieuwbouwprojecten kunnen plaatsen.

Consumenten kunnen via dit platform snel en eenvoudig zien waar in hun woonplaats, regio of andere zoekopdracht nieuwbouwwoningen gebouwd worden, zowel huur- als koopwoningen.

Met 342 gemeentelijke nieuwbouwsites biedt Xitres al sinds 2007 de mogelijkheid om lokaal een overzicht te krijgen van nieuwbouwplannen. “Vanuit al die verschillende platforms hadden wij de intentie om te komen tot één centrale plek waar alle nieuwbouw in Nederland te vinden is. Die wens bleek bij de Neprom ook aanwezig, dus toen we anderhalf jaar geleden met elkaar in contact kwamen, raakten we in gesprek”, zegt Jasper van den Brink van Xitres.

Neprom, de vereniging van projectontwikkelaars, biedt al enkele jaren via het platform www.bewustnieuwbouw.nl informatie aan consumenten over het proces van oriënteren, kopen, bouwen en bewonen van een nieuwbouwwoning. “Dat platform wordt volledig geïntegreerd binnen nieuwbouw.nl”, zegt Jan Fokkema, directeur van de Neprom.

Positieve imago nieuwbouw versterken

Op het nieuwe platform voor nieuwbouwwoningen leest de consument informatie over bijvoorbeeld energielasten, duurzaamheid, comfort, garantie, contracten, financiering en andere belangrijke informatie. De initiatiefnemers verwachten dat het platform sterk zal bijdragen aan het positieve imago van nieuwbouw. Fokkema: “Dat is echt een belangrijk doel voor ons. Consumenten duidelijk maken hoe aantrekkelijk het is om in een nieuwbouwwoning te wonen. Denk daarbij alleen aan de verschillen in kwaliteit en duurzaamheid van nieuwbouwwoningen ten opzichte van bestaande woningen.”

Grote rol voor makelaars

De initiatiefnemers zien voor makelaars een grote rol weggelegd binnen het platform voor nieuwbouwwoningen. “Makelaars kunnen hun nieuwbouwaanbod via het platform aanbieden. Het is ook in het belang van de verkopend makelaar om het aanbod te presenteren op een plek waarvan je zeker weet dat bezoekers op zoek zijn naar nieuwbouw. En dankzij de automatische koppeling die wij bieden, komt een geïnteresseerde consument vanzelf als lead bij de makelaar binnen. Dat gerichte contact biedt de makelaar mooie kansen”, zegt Van den Brink.

Ook binnen de nieuw op te richten stichting kunnen makelaars van toegevoegde waarde zijn, zegt Fokkema. “Naast ontwikkelaars en beleggers zijn makelaars actief in het aanbieden van nieuwbouwwoningen. Samen met andere betrokkenen in de markt kunnen ze nieuwbouw promoten en zelf uiteindelijk ook profiteren van de meerwaarde die het platform biedt.”

Gedetailleerde informatie

Het nieuwbouwplatform bevat actuele en gedetailleerde informatie op zowel project- als woningniveau. Locaties, plattegronden, artist impressions van woningen en wijken, prijzen, specificaties en bijzondere voorzieningen. “Gekoppeld aan de gegevens van de ontwikkelaar, belegger of makelaar die het project in de markt zet. Zo zorgen we ervoor dat vraag en aanbod elkaar goed weten te vinden”, zegt Fokkema.

Xitres en Neprom hebben er bewust voor gekozen om van www.nieuwbouw.nl een open platform te maken. Van den Brink: “Dat betekent dat alle vastgoedprofessionals hun nieuwbouwprojecten kunnen plaatsen en dat maakt het platform wezenlijk anders. Grote en kleine vastgoedontwikkelaars, woningcorporaties en makelaars kunnen de projecten die ze verkopen of verhuren via het platform aanbieden. Het moet voor de consument dé plek worden waar – liefst – iedere nieuwbouwwoning in Nederland te vinden is.”

Persoonlijk profiel

Consumenten die zoeken naar een nieuwbouwwoning kunnen op www.nieuwbouw.nl eenvoudig een persoonlijk profiel samenstellen met voorkeuren waarop ze willen zoeken. “Van type woning tot stad of wijk waar ze zoeken en in welke prijscategorie. Zodra er een nieuw project of woningen worden toegevoegd die aan de persoonlijke criteria voldoen, wordt vanuit het platform direct een melding gestuurd dat er nieuw aanbod is toegevoegd.” Dat is volgens Fokkema ook de kracht van het platform. “Vraag en aanbod komen snel in contact.”

Stichting en consumentenpanel

Fokkema benadrukt dat de vereniging van projectontwikkelaars weliswaar mede-initiatiefnemer van nieuwbouw.nl is, voor de samenwerking en doorontwikkeling ervan wordt een aparte stichting opgericht. “Met een eigen bestuur en werkgroepen. Daarin kunnen ook andere aanbieders van nieuwbouw een plek krijgen. Het is geen platform voor alleen de leden van de Neprom. Al blijven we natuurlijk wel nauw betrokken.”

Om voor voldoende voeling met de vraag naar nieuwe woningen te houden, wordt ook een consumentenpanel in het leven geroepen. “De leden van dat panel zijn consumenten die zelf een nieuwbouwwoning zoeken. Zij kunnen ons helpen bij het steeds verder verbeteren van het platform.” Daarnaast kan dit panel volgens Fokkema voor de ontwikkelaars belangrijke input leveren. “Zij vormen de vraagzijde van de markt en kunnen door hun wensen en behoeften aan te geven, waardevolle informatie bieden. Met die informatie kunnen de vastgoedontwikkelaars woningen bouwen die aan die vragen voldoen.”

Bron: Vastgoed Actueel