Ervaar zelf het verschil!

Optimisme onder starters slaat weer om

17 maart 2023

Na twee kwartalen van optimisme slaat de stemming onder starters over hun kansen op de woningmarkt weer om. Dat blijkt uit de Startersbarometer Q1 2023. 

Van alle starters op de Nederlandse woningmarkt denkt 19% binnen een jaar een woning te vinden. In het vorige kwartaal was dat nog 24%, schrijft Viisi Hypotheken in de Startersbarometer. De verwachtingen zijn daarmee weer ongeveer gelijk aan die van een half jaar geleden. Aan het onderzoek deden ruim duizend Nederlanders mee van tussen 22 en 35 jaar oud.

Somber over kansen op woningmarkt

Ook over hun kansen voor het komende kwartaal zijn verreweg de meeste starters somber. Slechts 23% verwacht dat hun positie op de woningmarkt in de komende maanden verbetert.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

startersbarometer

Vergeleken met Q4 2022 neemt het verwachtingscijfer het hardst af onder twintigers. Van hen verwacht 77% niet te slagen in het vinden van een woning in dit kwartaal. Onder de groep tussen de 30 en 35 jaar is dat 64%.

“Na de eerste, voor starters vaak hoopvolle berichten over lagere woningprijzen en een minder overspannen woningmarkt, lijkt er vooralsnog weinig veranderd”, zegt Hergen Dutrieux, medeoprichter van Viisi Hypotheken.

Starters nog steeds goed voor 40% woningaankopen

Toch is het beeld dat koopstarters helemaal niet terecht kunnen op de huizenmarkt volgens Dutrieux niet terecht. Starters waren in de afgelopen twee jaar goed voor 40% van de totale woningaankopen. “Starters kopen dus wel woningen, maar het aandeel van hen dat wil kopen en niet slaagt, is groter”, aldus Dutrieux.

Het dalende optimisme wordt vooral veroorzaakt door stijgende hypotheekrentes, zo geeft Viisi Hypotheken aan. Hierdoor blijkt meer dan de helft van de starters zelfs afziet van het kopen van een woning. Bijna driekwart zegt door de hoge rentes niet het bedrag te kunnen lenen dat ze nodig hebben.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

startersbarometer

Hierdoor geeft het merendeel van de starters aan dat ze wachten met het kopen van een huis tot de huizenprijzen verder dalen. Een op de drie geeft aan, dat de prijzen hiervoor met minstens 20% omlaag moeten gaan.

‘Duur huren geen alternatief’

Ondanks de gestegen hypotheekrente zijn nog altijd veel starters op zoek naar een eerste woning, zegt Dutrieux. “Dat komt voornamelijk omdat duur huren voor velen geen aantrekkelijk alternatief is.”

Bron: Viissi Hypotheken - Vastgoedactueel