Ervaar zelf het verschil!

Tekenen van herstel hypotheekmarkt

28 juli 2023

Het aantal hypotheekaanvragen is verder gedaald, maar er lijken tekenen zichtbaar van herstel van de hypotheekmarkt. In het tweede kwartaal werden minder hypotheken aangevraagd dan in dezelfde periode een jaar geleden. Starters vroegen juist meer hypotheken aan.

Hypotheken Data Netwerk (HDN) registreerde in het tweede kwartaal van 2023 92.999 hypotheekaanvragen. Dat is een afname van 34,5% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. 60.099 aanvragen waren voor de aankoop van een woning (15,4% minder dan een jaar eerder), 32.900  voor andere doeleinden, zoals oversluiten (-53,7%).

Hoewel de hypotheekmarkt, in vergelijking met 2022, een sterke daling laat zien, ziet HDN dat de markt zich stabiliseert. Het aantal aanvragen ligt iets hoger dan in het voorgaande kwartaal. In de eerste drie maanden van het jaar werden in totaal 91.341 aanvragen gedaan; 55.841 voor de aanschaf van een woning en 35.500 over- en bijsluitingen.

Tekst gaat verder onder grafiek

Bron: HDN

83% minder oversluitingen

De Hypotheker registreerde in het tweede kwartaal van dit jaar 32% minder hypotheekaanvragen dan in dezelfde periode een jaar geleden. De afname van het aantal hypotheekaanvragen is vooral het gevolg van een forse daling van het aantal aanvragen voor het oversluiten van een bestaande hypotheek (-83%).

Vergeleken met het vorige kwartaal neemt de daling van het totale aantal aanvragen veel geleidelijker af. Vooral starters hebben steeds betere vooruitzichten. Dat blijkt uit de nieuwste Hypotheekindex van De Hypotheker.

Jonge kopers profiteren

De Hypotheker meldt in het tweede kwartaal een daling van 4% van het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning. Jonge huizenkopers profiteren juist ten opzichte van alle andere leeftijdscategorieën. In de categorie jonge huizenkopers tot 35 jaar is het aantal aanvragen zelfs met 18% gestegen. Doordat het woningaanbod in de afgelopen maanden is toegenomen en starters minder last hebben van concurrentie van beleggers hebben zij steeds meer kans op een betaalbare woning. De hypotheekrente is nu hoger dan een jaar geleden, maar is in het afgelopen halfjaar gestabiliseerd, waardoor het ‘schrikeffect’ voorbij is.

De sterkste daling van het aantal hypotheekaanvragen voor aankoop van een woning doet zich voor in de leeftijdscategorie 45 tot 55 jaar (-28%). Voor deze groep geldt een mismatch tussen vraag en aanbod, stelt De Hypotheker. Zo zijn te weinig geschikte woningen beschikbaar die aan hun woonwensen voldoen, waardoor de doorstroming op de woningmarkt stagneert.

De cijfers zijn een herstel van de hypotheekmarkt vergeleken met het eerste kwartaal. Toen daalde zowel de totale hypotheekomzet als het aantal verstrekte hypotheken fors. Wel nam ook toen het aantal starters dat een woning kocht toe.


Menno Luiten wordt directeur MUNT Hypotheken

Menno Luiten. Foto De Hypotheker

Menno Luiten vertrekt na vier jaar als commercieel directeur van De Hypothekers Associatie (DHA), onderdeel van de Blauwtrust Groep (BTG). Voordat Luiten in 2019 aantrad bij DHA had hij verschillende management- en directiefuncties in de hypotheekbranche. Menno Luiten wordt per 1 september directeur bij MUNT Hypotheken.

“De Hypotheker gaat een volgende fase in en staat voor nieuwe uitdagingen. We zijn Menno dankbaar voor zijn kennis, betrokkenheid en leiderschap in de afgelopen jaren en wensen hem het allerbeste toe in zijn carrière”, aldus Sanne de Laat, CEO van DHA, in een persbericht.


De Hypotheekshop verwacht stijging huizenprijzen

Ook Ingage, het moederbedrijf van onder andere De Hypotheekshop, ziet tekenen van herstel van de markt. Dit bedrijf meldt een stijging van meer dan 10% van het aantal hypotheekaanvragen van zowel starters als doorstromers ten opzichte van de eerste drie maanden van hert jaar. De groei is het grootst in de drie Randstadprovincies. Het aantal nieuwbouwhypotheken blijft min of meer gelijk, hoewel het niet doorgaan van de bouw achteraf alsnog tot een kink in de kabel kan leiden.

Tekst gaat verder onder grafiek

Bron: De Hypotheekshop

Ingage constateert dat de woningmarkt stabiel blijft ondanks zorgen zijn over een mogelijke recessie en dalende huizenprijzen. Dat komt door een beperkt aanbod en een grote vraag naar woonruimte. Bovendien dragen de gedaalde energieprijzen, stabiele hypotheekrente, loonstijgingen en lage werkloosheid bij aan deze situatie.

Daarnaast lijken de overheidsmaatregelen op de verhuurmarkt positief uit te pakken voor koopstarters, omdat er meer woningen beschikbaar zijn en er minder concurrentie is bij het bieden op een woning. Doorstromers profiteren van de meeneemhypotheek, waarmee ze de lage rente van hun huidige hypotheek kunnen behouden bij de aankoop van een nieuwe woning. De analisten verwachten dat er een stijging van de huizenprijzen op komst is.

Bron: De Hypotheekshop - De Hypotheker - Ingage - Vastgoedactueel