Ervaar zelf het verschil!

Vakantiewoning als vastgoedinvestering

04 september 2023

Natuurlijk klinkt het geweldig: een eigen vakantiewoning kopen als investering voor de oude dag, terwijl die intussen kan worden verhuurd voor een vast inkomen. Dat is precies waarom veel mensen voor deze investering kiezen. Het grootste voordeel van het beleggen in vakantiewoningen is dat elk jaar een vast rendement te verwachten is.

Partnercontent

Het is een manier om wat extra vermogen op te bouwen. Vakantiehuizen kunnen namelijk voor een mooi rendement zorgen, en het is natuurlijk ook heerlijk om een eigen plekje te hebben om naartoe te gaan op vakantie.

Een woning op een park

Veel mensen kopen hun eerste vakantiehuis op een vakantiepark in Nederland. Op zo’n park regelen ze alles voor mensen die de woning willen verhuren, zoals het geven van de sleutel aan gasten, uitleg bij aankomst en hulp als er vragen of problemen zijn. Grote vakantieparken bieden je de kans om in een huisje op hun park te investeren.

Bij sommige parken mag de eigenaar zelf ook (beperkt) gebruikmaken van het huisje, terwijl andere parken alleen verhuur aan gasten toestaan. Vaak kan ook de schoonmaak worden gedaan. Wie besluit te investeren in een vakantiehuis op zo’n park, kan alles laten regelen. Wie buiten een park een vakantiehuis heeft, moet zelf op zoek naar hulp voor het verhuren van de woning

Rendement op vakantiehuizen

Het geld dat een vakantiehuis opbrengt kan verschillen, ergens tussen de 5 en 25%. Dit hangt af van de situatie. Iemand kan bijvoorbeeld ook een chalet kopen als investering. Dit levert een ander rendement op dan een groot vakantiehuis.Wie vooral geld wil verdienen met een vakantiehuis, moet goed kijken naar waar het huis staat, de kosten van verhuur en de wijze van financiering. Dat kan voor iedereen anders zijn. Als het vakantiehuis helemaal aan anderen wordt verhuurd en de eigenaar er zelf geen gebruik van maakt, verdient die waarschijnlijk meer geld.

Financiële aspecten

Wie een vakantiehuis koopt, moet ook btw betalen. Dit is meestal 21% van de prijs. Maar een eigenaar die het huis alleen verhuurt en niet zelf gebruikt, kan soms die btw terugkrijgen van de Belastingdienst. Er moet ook belasting worden betaald over het vakantiehuis als vermogen, meestal in box 3 van de belastingaangifte.

De Belastingdienst doet alsof een bepaald bedrag aan winst wordt gemaakt, waar dan 30% belasting over moet worden betaald. Maar omdat al belasting betaald wordt over die denkbeeldige winst, hoeft er geen belasting betaald te worden over de huurinkomsten uit het vakantiehuis.

Dus, van plan om binnenkort een vakantiewoning aan te schaffen als vastgoedinvestering? Goed idee! Kijk wel even goed naar wat past en welk rendement verwacht kan worden. Zo kan de juiste keuze worden gemaakt!

Bron: Vastgoed Actuel