Ervaar zelf het verschil!

Verkoop nieuwbouw 2023 laagste in vijf jaar, ondanks opleving einde jaar

27 mei 2024

In het vierde kwartaal van 2023 zijn 6.100 nieuwbouwwoningen verkocht. Dat is 15% meer dan een jaar eerder. Ondanks deze toename is de totale verkoop van nieuwbouw in heel 2023, 16.600 woningen, het laagste in vijf jaar.

Dat blijkt uit nieuwe gezamenlijke cijfers van het CBS, het Kadaster en het Europese statistiekbureau Eurostat.

verkoop nieuwbouwHet aantal transacties van bestaande koopwoningen daalde in het vierde kwartaal van 2023 met 1,6% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022. Het totaal aantal transacties (nieuwbouw en bestaande bouw) was bijna gelijk aan een jaar eerder.

Tekst gaat verder onder grafiek

verkoop nieuwbouw

Prijzen nieuwbouwkoopwoningen stijgen

De prijsindex (het niveau van de huizenprijzen ten opzichte van een nulpunt vijf jaar eerder) van nieuwbouwkoopwoningen was in het laatste kwartaal van 2023 3,0% hoger dan een jaar eerder. In het laatste kwartaal van 2023 bedroeg de gemiddelde transactieprijs van een nieuwbouwwoning ruim € 502.000.

Dit in tegenstelling tot de prijsindex van bestaande koopwoningen. Die bleef bijna gelijk en was in het laatste kwartaal van0,3% lager dan een jaar eerder. De gemiddelde transactieprijs van een bestaande koopwoning bedroeg ruim €422.000. De huizenprijzen van nieuwbouw en bestaande bouw samen waren in het laatste kwartaal van 2023 0,1% hoger dan een jaar eerder.

Tekst gaat verder onder grafiek

Huizenprijzen in de meeste EU-landen gestegen

Nederland scoort dit keer niet hoog in de lijst van Europese landen waar de huizenprijzen het hardst stijgen. In 18 EU-lidstaten was de prijs in het laatste kwartaal hoger dan een jaar eerder. Polen is de grootste stijger met 13%, meldt Eurostat. Nederland staat op de achttiende plaats. Opvallend is Luxemburg. Daar daalden de met ruim 14%, veruit het hardst. Gemiddeld stegen de huizenprijzen in de EU met 0,2%.

Tekst gaat verder onder grafiek

Niet alleen het aantal kooptransacties, ook het aantal transacties van huurwoningen daalde vorig jaar hard, maakten NVM en belangenvereniging Vastgoedmanagement Nedeland bekend.


Bron: Vastgoedactueel - CBS