Ervaar zelf het verschil!

Verwachte huurprijs komt meer in lijn met realiteit

27 april 2024

De huurkloof, het verschil tussen de huur die woningzoekenden verwachten te betalen en het werkelijke maandbedrag, is kleiner dan vorig jaar. Dit komt doordat de huurprijzen in heel Europa minder hard stijgen.

Dit blijkt uit de Rent Gap Monitor van HousingAnywhere, platform voor woonruimteverhuur. De monitor vergelijkt de werkelijke huurprijzen met het zoekgedrag van huurders bij het vinden van een woning op het platform. In het rapport zijn ruim 2,9 miljoen zoekopdrachten opgenomen in 23 Europese steden in de laatste kwartalen van 2023 en 2022. In 14 van de 23 (Europese) steden is er een vermindering van de huurkloof te zien.

Stevig bedrag

Desondanks gaat het nog steeds om een stevig bedrag. Neem Amsterdam, waar huurders het meest betalen voor een appartement vergeleken met andere populaire steden in Europa. Hier kosten een huurappartement gemiddeld €2.200 in de maand. Woningzoekenden zijn zich hier vooraf niet van bewust: de werkelijke huurprijs valt gemiddeld €400 hoger uit dan woningzoekenden hadden verwacht.

Dit kan financiële druk veroorzaken bij huurders, aangezien een bedrag tussen de €400 en €500 gelijkstaat aan het maandelijkse boodschappenbudget voor een tweepersoonshuishouden, volgens het Nibud.

Toch is de huurkloof in Amsterdam met 37,5 procent afgenomen ten opzichte van vorig jaar. Dit is mogelijk het gevolg van een jaarlijkse huurprijsdaling van 2,2 procent, volgens de meest recente Rental Index, aldus Housing Anywhere.

Kleinste huurkloof

Het allerkleinst is de huurkloof in Rotterdam. Van alle geanalyseerde Europese steden komen de verwachtingen van huurders hier het meest overeen met de werkelijkheid. In vergelijking met vorig jaar laat ook Rotterdam een aanzienlijke verkleining van de huurkloof zien: het verschil tussen de verwachte huurprijs en de werkelijke prijs bedraagt nu 3,1% (€47).

In andere Nederlandse steden zijn de verschillen groter, met een huurkloof van 17,9% (€266) in Den Haag en 16,7% (€250) in Utrecht.

Sprankje hoop

“De kloof tussen de werkelijke huurprijzen en de verwachtingen van huurders is aanzienlijk in sommige Europese steden. Dit benadrukt de uitdagingen waarmee huurders worden geconfronteerd bij het vinden van betaalbare huisvesting in de gespannen huurmarkten”, zegt Djordy Seelmann, CEO bij HousingAnywhere.

“Het feit dat de huurprijzen op ons platform eind 2023 de laagste jaarlijkse stijging van de afgelopen twee jaar vertoonden, biedt een sprankje hoop te midden van de huizencrisis.”

Tekst loopt door onder de afbeelding

Huurkloof buiten Nederland

Van alle onderzochte steden heeft Keulen de grootste huurkloof, namelijk 47,1 procent. Terwijl de mediane huurprijs van een appartement in Keulen €1.490 bedraagt, verwachten huurders een woning te vinden voor €1.013 (een verschil van €477). Rome heeft de op een na grootste huurkloof, met een prijsverschil van 35,2 procent (een verschil van €521).

Porto kent een van de laagste percentages in Europa, met een verschil van 12,1 procent. De huurkloof in de stad is het afgelopen jaar echter groter geworden: van €19 naar €128. Dit komt doordat Porto in het vierde kwartaal van 2023 een van de grootste jaarlijkse prijsstijgingen kende voor appartementen (16,9%).

Bron: Vastgoedactueel - HousingAnywhere