Ervaar zelf het verschil!

WoningBouwersNL optimistisch over herstel nieuwbouwmarkt

09 april 2024

vooruitzicht nieuwbouw

De vooruitzichten voor de nieuwbouwmarkt voor 2024 zijn positief. Het herstel van de verkoop van bestaande woningen heeft een gunstig effect op de nieuwbouwmarkt.

Dat meldt branchevereniging WoningBouwersNL in de halfjaarlijkse Thermometer koopwoningen. Het optimisme komt na een periode van daling in de verkoop van nieuwbouwwoningen.

WoningBouwersNL signaleert een aantal cruciale factoren die kunnen bijdragen aan de heropleving van de markt, waaronder de toegenomen vraag naar grondgebonden woningen, een stabiele economische omgeving met een groeiende arbeidsmarkt en een lichte daling van de hypotheekrente.

Maar de belangrijkste factor is de ‘explosieve’ stijging van de leencapaciteit, zoals de vereniging het noemt. Zo kan een alleenstaand huishouden minimaal € 67.000 extra lenen voor het kopen van een energiezuinige nieuwbouwwoning. Deze ontwikkelingen creëren een optimistisch klimaat voor zowel kopers als bouwers.

‘Bouwen voor de vraag’

WoningBouwersNL benadrukt wel dat de medewerking van de overheid essentieel is om deze positieve trends te ondersteunen en verder te stimuleren. ‘Een flexibeler beleid met betrekking tot nieuwbouwprojecten en een aanpassing van de huidige reguleringen kunnen een aanzienlijke impuls geven aan de bouw van nieuwe woningen, waardoor de krapte op de woningmarkt effectief wordt aangepakt’.

Eerder stelde WoningBouwers al dat de nieuwbouwmarkt niet stil hoeft te vallen als de overheid meewerkt. Met de huizenprijzen in opmars en de dalende rente, staan steeds meer signalen op groen voor de nieuwbouwmarkt, schreef de vereniging toen.

Woningmarktonderzoeker Jannes van Loon licht toe: “Alle dure beleidswensen van de afgelopen jaren moeten wel door iemand betaald worden. Als we twee derde van de nieuwbouwwoningen ‘betaalbaar’ op moeten leveren, dan kan dat niet zonder financiële ondersteuning van het Rijk”, zegt woningmarktonderzoeker Jannes van Loon van WoningBouwersNL. “Ook is het essentieel dat overheden marktpartijen toestaan om te bouwen voor de vraag. Het merendeel van kopers vraagt om een grondgebonden woning, terwijl overheden nu met name plannen toestaan met heel veel appartementen”.

De branchevereniging roept hierom op om samen te werken met de bouwsector, om de belemmeringen voor de realisatie van nieuwe woningen weg te nemen.

Bron: Vastgoedactueel - WoningBouwersnl