Ervaar zelf het verschil!

WOZ-waarde woningen in grote steden gedaald

16 juni 2024

De WOZ-waarde van woningen in de grote steden is in 2023 gedaald, terwijl die in veel niet-stedelijke gebieden juist stijgt.

De regio Amsterdam laat de grootste daling zien. De gemiddelde WOZ-waarde van woningen in Amsterdam zelf daalde het afgelopen jaar met ruim 3% in vergelijking met een jaar eerder, in aangrenzende gemeenten zoals Heemstede en Beverwijk met ongeveer 2%. Dit patroon is ook zichtbaar in Haarlem en delen van de provincie Utrecht.

Dit blijkt uit cijfers van vastgoeddatabedrijf Matrixian, dat WOZ-waardes in 2023 vergeleek met die van 2022.

Grootste waardetoename in minder stedelijke gebieden

Interessant is dat de waardetoename voornamelijk te zien is in minder stedelijke gebieden. Deze stijgingen zijn zichtbaar in delen van Noord-Brabant, waar gemeenten rond Eindhoven en Den Bosch minder hard stijgen of dalen, terwijl de omliggende kleinere gemeenten juist in waarde toenemen.

Tekst gaat verder onder kaart

Groen=stijging, oranje=daling. Bron: Matrixian

De provincie Limburg vertoont een algemene daling in WOZ-waarde, met uitzondering van enkele gemeenten. Dit contrasteert sterk met de provincies Noord-Brabant en Gelderland, waar dergelijke dalingen niet worden waargenomen, wat wijst op een regionaal specifieke dynamiek. In sommige gemeenten in Groningen en Zeeland was de gemiddelde WOZ-waarde in 2023 10 tot 15% hoger dan in 2022.

“Deze verschuivingen in WOZ-waarden reflecteren mogelijk een bredere trend waarbij de woningmarkt in de grootste steden afkoelt, terwijl minder dichtbevolkte gebieden aantrekkelijker worden als woonplaats. Dit zou kunnen wijzen op de verschuiving in woonvoorkeuren die tijdens de Covid-periode is ontstaan,” aldus Luke Liplijn van Matrixian in een toelichting op de cijfers.

Top stijgers en dalers

De vijf gemeenten met de grootste stijgingen:

 1. Midden-Groningen: +14.29%
 2. Veere: +13.53% stijging
 3. Capelle aan den IJssel: +13.37%
 4. Gorinchem: +11.68%
 5. Schouwen-Duiveland: +11.03%

De vijf gemeenten met de grootste dalingen zijn:

 1. Amsterdam: 3.43% daling
 2. Amersfoort: 2.84% daling
 3. Heemstede: 2.20% daling
 4. Meerssen: 2.19% daling
 5. Beverwijk: 1.86% daling

  Over het onderzoek

  In de analyse zijn alleen de woningen meegenomen die zowel in 2022 als in 2023 een WOZ-waarde hadden. De outliers zijn verwijderd, wat betekent dat extreem hoge of lage WOZ-waarden buiten beschouwing zijn gelaten in de analyse.

  Gemeenten met onvoldoende dekking zijn ook uitgesloten. Alleen gemeenten waarin minstens 80% van de woningen WOZ-waarden hebben ontvangen voor zowel dit jaar als vorig jaar zijn meegenomen in de analyse.

  Bron: Matrixian - Vastgoedactueel