Ervaar zelf het verschil!

WOZ-waarde woningen op hoogste niveau ooit

12 augustus 2023

De WOZ-waarde van Nederlandse woningen is dit jaar met ruim 16% gestegen en staat op het hoogste niveau ooit. In Lelystad steeg de WOZ-waarde met meer dan een kwart.

Op 1 januari 2023 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning €369.000. Dat is 16,4% meer dan een jaar eerder en de hoogste waarde ooit. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De WOZ-waarde voor 2023 is de door de gemeenten vastgestelde marktwaarde van alle woningen per 1 januari 2022. De overheid gebruikt de WOZ-waarde om de hoogte van een aantal belastingen en heffingen te bepalen, zoals de onroerendzaakbelasting (OZB), inkomstenbelasting en waterschapsbelasting.

WOZ volgt prijs met jaar vertraging

De WOZ-waarde van woningen volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging. Dat komt doordat woningen voor de WOZ in 2023 worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van een jaar eerder, dus 1 januari 2022.

Hierbij gebruiken gemeenten onder andere de transactieprijzen van verkochte woningen. De verkoopprijzen van koopwoningen kwamen daarmee ruim 20% hoger uit dan in januari 2021.

Tekst gaat verder onder grafiek

De prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen na 1 januari 2022 is nog niet in de huidige WOZ-waarde meegenomen. De transactieprijzen van koopwoningen, zoals berekend door het CBS, waren in januari 2023 ruim 1% hoger dan in januari 2022.

Sterkste stijging in Flevoland, Bloemendaal hoogste waarde

Met 26,3%, 3 procentpunt hoger dan het landelijke gemiddelde, steeg de WOZ-waarde het meest in de gemeente Lelystad. De gemiddelde WOZ-waarde ging daar naar € 327.000. In de provincie Flevoland steeg daardoor de gemiddelde WOZ-waarde het sterkst van alle provincies met 19,2% tot €348.000.

Van de vier grote steden nam de gemiddelde WOZ-waarde in Amsterdam met 19,1% het sterkst toe, gevolgd door Utrecht met 17,6%. In de gemeente Bloemendaal hebben woningen met € 932.000 gemiddeld de hoogste WOZ-waarde van Nederland, in Pekela de laagste (€ 194.000).

Tekst gaat verder onder kaart

De prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen is niet één-op-één te vertalen naar de WOZ-waarde van het volgende jaar. Bij de berekening van de ontwikkeling van de WOZ-waarde worden alle woningen meegenomen, ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen zorgt voor een hogere WOZ-waarde. Meestal hebben nieuwbouwwoningen een hogere WOZ-waarde dan de woningen die verdwijnen door sloop.

Funda Index: vertrouwen in woningmarkt toegenomen

Het vertrouwen van woningzoekers in de koopwoningmarkt  is in het tweede kwartaal, voor het zevende kwartaal op rij, toegenomen. De koopintentie liet, na een eenmalige stijging in het vorige kwartaal, een daling zien. Dat blijkt uit de Funda Index waarmee funda elk kwartaal het sentiment van bezoekers van de site peilt.

Tekst gaat verder onder infographic

Concurrentie op de woningmarkt

Ondanks de daling van de koopintentie, met als trendbreuk het vorige kwartaal, sinds begin 2022, ziet funda de concurrentie op de woningmarkt toenemen. Die concurrentie wordt gemeten aan de hand van het gemiddelde aantal contactmomenten met makelaars via funda per woning. Na een daling van het aantal contactmomenten in heel 2022, is dit aantal in de eerste twee kwartalen van 2023 gestegen.

Vooruitzichten

Voor de komende maanden verwachten respondenten dat de woningmarkt aantrekkelijker wordt voor kopers. 30% verwacht dat de markt over zes maanden gunstig is om te kopen. In de huidige index is dat 20%. Aan de verkoopkant is het vertrouwen over zes maanden een stuk lager. Het huidige verkoopvertrouwen ligt op 41%, kijkend naar de toekomst denkt slechts 29% van de respondenten dat het over zes maanden een goede tijd is om te verkopen.

Bron: CBS - Vastgoedactueel