Ervaar zelf het verschil!

Zeven tips om een geschikte huurwoning te vinden

10 augustus 2023

Wanneer een woning kopen nog geen mogelijkheid is, zit er niets anders op dan op zoek te gaan naar een geschikte huurwoning. Dit kan echter een lastig verhaal zijn, want het aantal huurwoningen is aan het dalen in Nederland. Wil jij zo snel mogelijk de perfecte woning kunnen huren? Dan is het aan te raden om deze blog door te lezen. Hierin staan 7 tips om een huis kunt vinden dat aan alle eisen voldoet.

PARTNERCONTENT

Een platform gebruiken

De eerste tip die we willen meegeven in de zoektocht naar huurwoningen, is om een platform te gebruiken. Via een platform kunnen gebruikers beschikbare woningen in hun buurt bekijken door te zoeken met verschillende filters en criteria. Zo is een zoekopdracht snel te verfijnen en zijn passende aanbiedingen vinden. Platforms bieden ook extra functies zoals virtuele rondleidingen, beoordelingen, recensies, foto’s, prijzen, kaarten en contactgegevens van verhuurders of vastgoedbeheerders. Zo is het mogelijk om geïnformeerde beslissingen te nemen over potentiële huurwoningen.

De lokale huurmarkt onderzoeken

Met behulp van een platform als RentSlam kan het vinden van een geschikte huurwoning dus een stuk gemakkelijker zijn. Maar er is meer. Bekijk eens de lokale huurmarktonderzoeken. Die geven inzicht in de beschikbaarheid van huurwoningen in de buurt. Daarbij geven dit soort onderzoeken gedetailleerde informatie over de lokale omgeving, zoals de gemiddelde huurprijzen, de beschikbare woningtypes en eventuele speciale voorzieningen. Dat maakt de zoektocht naar een huurwoning makkelijker. Bovendien is hiermee ook een overzicht te zien van andere factoren zoals nabijgelegen scholen of winkelgebieden die de beslissing kunnen beïnvloeden.

Budget bepalen

Ook is het bepalen van een budget voor het huren van een woning essentieel bij het vinden van een geschikte huurwoning. Het hebben van een budget helpt bij het beperken van de zoektocht en het identificeren van woningen in een geschikte prijsklasse. Het helpt ook om realistische verwachtingen te creëren over welk type woning kan worden gevonden voor het gewenste prijspunt. Daarnaast zorgt budgettering ervoor dat het huren financieel mogelijk blijft en niet elke maand een probleem oplevert.

Een lijst van must-haves opstellen

Verder is het opstellen van een verlanglijstje waardevol bij het vinden van een geschikte huurwoning. Dit komt doordat het kan helpen om de zoektocht te beperken door te categoriseren waar je naar op zoek bent. Het kan ook van pas komen om een budget vast te stellen en bepaalde voorzieningen prioriteit te geven. Een wensenlijst kan details bevatten over het type woning, de locatie, het aantal slaapkamers en andere kenmerken die belangrijk zijn bij het overwegen van een huurwoning. Door deze informatie van tevoren te hebben, is het zoekproces naar de ideale huurwoning te stroomlijnen en wordt het gemakkelijker om verschillende opties te vergelijken.

Netwerk inschakelen

Als vijfde kan een netwerk een doeltreffende manier zijn om een geschikte huurwoning te vinden. Vrienden, familie en collega’s om aanbevelingen vragen, of informeren of ze een beschikbare woning kennen, kan nuttige aanwijzingen opleveren. Mensen in hetzelfde netwerk kunnen kennis hebben van woningen die elders niet bekend zijn. Rondvragen kan ook helpen bij het achterhalen van details over het gebied die relevant kunnen zijn bij de beslissing of de woning geschikt is.

Veel bezichtigingen plannen

Daarnaast helpt het plannen van veel bezichtigingen bij het vinden van een geschikte huurwoning. Hiermee kun je verschillende woningen persoonlijk vergelijken. Het zorgt voor een goed beeld van de ruimte en om eventuele problemen of gebreken van elke woning te identificeren. Door meerdere woningen te bekijken, kun je ook kwaliteiten zoals locatie, voorzieningen, uiterlijk en prijs vergelijken om er zeker van te zijn van de beste keuze.

Gebruik maken van Open Huizen Dag

Tot slot is het slim om gebruik te maken van Open Huizen Dag. Dit is een evenement waar potentiële huurders een huurwoning persoonlijk kunnen bekijken voordat ze de beslissing nemen om een overeenkomst te ondertekenen. Op de Open Huizen Dag zijn sneller en makkelijker meerdere huurwoningen te bezichtigen. Dit scheelt veel tijd en stress. Over het algemeen helpt het bijwonen van Open Huizen Dag dus om een weloverwogen beslissing te nemen bij het vinden van een geschikte huurwoning, waardoor deze tip zeker het proberen waard is.

Bron: Vastgoedactueel