Ervaar zelf het verschil!

Aandacht voor oneerlijke speelveld op de woningmarkt

03 september 2021

De afgelopen dagen zijn er verschillende berichten verschenen in de media over hoe huizenkopers zonder aankoopmakelaar steeds vaker achter het net vissen op funda. VBO vindt dat er sprake moet zijn van een gelijk speelveld want alleen dan bereiken we een transparante en eerlijke woningmarkt. Maar hoe zorgen we hiervoor?

RTL Nieuws meldt dat huizenkopers via funda vaker kansloos zijn, vanwege de timing van de plaatsing van de woningen op de website. Aankoopmakelaars van NVM hebben namelijk een voorsprong en kunnen alvast eerder in de database kijken of een geschikte woning vindbaar is voor hun klant. Soms wordt een woning pas dagen later aangeboden op funda en grijpen woningzoekenden mis omdat de woning al onder bod is of zelfs verkocht.

Informatievoorsprong
Ook de Telegraaf meldt dat een informatievoorsprong van NVM-makelaars ervoor zorgt dat mensen zonder NVM-aankoopmakelaar vaak met lege handen achter blijven. Terwijl het volgens VBO juist van belang is dat alle partijen een goed zicht hebben op de beschikbare woningen.

In het Telegraafartikel reageert VBO-directeur Hans van der Ploeg: “Men wil eerst collega NVM-makelaars de gelegenheid geven om met een aankoopklant langs te komen zonder dan ’last’ te hebben van de funda-klanten en niet-aangesloten makelaars. Maar ik kan geen reden verzinnen waarom het in belang van een verkoopklant zou zijn om het aanbod niet transparant te tonen op funda.”

Vrije markt met eerlijk gedeeld informatie
VBO gelooft in een vrije markt waarbinnen kennis en informatie eerlijk worden gedeeld en niet zorgt voor een oneerlijke competitie. Woningzoekenden worden nu haast gedwongen om een aankoopmakelaar te nemen die toegang heeft tot de database om zo een kans te hebben een woning te bemachtigen.

We moeten er dus voor zorgen dat het adverteren van een pand zoveel mogelijk naar de gehele markt gebeurt zonder eerst een periode van 24 uur stille verkoop te hanteren naar de eigen belangenvereniging. Ditzelfde standpunt heeft VBO ook tijdens een rondetafelgesprek met de commissie Binnenlandse Zaken begin juli aangekaart.

Bron: VBO