Ervaar zelf het verschil!

Aantal nieuwbouwvergunningen opnieuw lager

14 september 2023

Gemeenten hebben in het tweede kwartaal minder vergunningen afgegeven voor nieuw te bouwen woningen dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Daarmee lijkt het onwaarschijnlijk dat de woningbouwdoelstelling van het demissionaire kabinet wordt gehaald.

In april, mei en juni werd voor ruim 15.000 nieuw te bouwen woningen een vergunning verstrekt. Dat is 5% minder dan in dezelfde maanden van 2022. Ook in de eerste drie maanden van dit jaar werden minder vergunningen verleend dan een jaar eerder.

Milieuvergunning nodig

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het aantal woningen dat hierdoor niet wordt gebouwd, hangt volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, grotendeels samen met de niet verleende vergunningen. Het aantal nieuwbouwvergunningen dat wordt afgegeven is meestal een goede indicator voor het aantal woningen dat de komende jaren wordt gebouwd. ‘Maar er ontstaan ook woningen door opsplitsing en transformatie’, zegt Van Mulligen tegen BNR Nieuwsradio. ‘Woningen die ontstaan door bijvoorbeeld kantoorpanden om te bouwen, zijn niet meegeteld in de cijfers over bouwvergunningen.’

Dat het aantal nieuwbouwvergunningen zo laag ligt, komt met name door de stikstofcrisis waar de bouwsector mee kampt. Afgelopen najaar bepaalde de Raad van State dat bouwprojecten niet meer automatisch toestemming krijgen om tijdelijk stikstof uit te mogen stoten. Hiervoor is nu een milieuvergunning nodig.

Daarnaast kampen gemeenten bij het verlenen van vergunningen met personeelstekorten, net als de bouwsector zelf. Daardoor duurt het langer voordat nieuwe woningen af zijn. Ook de prijs van bouwkavels is erg hoog.

Meer bouwbedrijven failliet

Ook gingen er in april, mei en juni meer bouwbedrijven failliet dan in dezelfde periode een jaar eerder, ziet het CBS. In totaal gaat het om 106 bedrijven in het tweede kwartaal, een jaar geleden waren dat er 76. In de eerste drie maanden van dit jaar lag het aantal bankroete bouwbedrijven op 92.

Verder meldt het CBS dat de omzet van de bouw afgelopen kwartaal is gestegen met 7,7% vergeleken met een jaar eerder. Gecorrigeerd voor de inflatie blijft hier iets minder dan 3% van over, aldus Van Mulligen. De vergunde bouwkosten voor alle woningen waren lager en daalden met 3%, tot bijna € 3,3 miljard.

Bron: BNR Nieuwsradio - Vastgoed Actueel