Ervaar zelf het verschil!

Een draagmuur verwijderen: hier moet je op letten

31 oktober 2023

Tegenwoordig willen steeds meer woningeigenaren een draagmuur laten verwijderen. Dit kan meerdere redenen hebben: een andere indeling van het huis of meer lichtinval zijn redenen die vaak genoemd worden.

Een draagmuur verwijderen is een ingrijpende en complexe verbouwing. Het moet gedaan worden door een specialist en het kost al snel duizenden euro’s. Wil je je plan toch doorzetten? Dan vertellen we je in dit artikel waar je op moet letten.

Vraag een vergunning aan bij je gemeente

Wanneer je een draagmuur wilt verwijderen, moet je in bijna alle gevallen een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente. Alleen vergunningsvrije aanbouwen zijn uitgezonderd. In alle andere gevallen is het verplicht om een vergunning aan te vragen bij de gemeente. Doe dit 4 maanden van tevoren.

De standaardprocedure voor deze gevallen duurt maximaal 8 weken. De gemeente kan eenmalig beslissen om de termijn met 6 weken te verlengen. Het kan dus maximaal 14 weken duren voordat je definitief weet of je de benodigde vergunning krijgt.

Een vergunning aanvragen bij de gemeente is niet gratis. De exacte prijzen verschillen per gemeente. Gemiddeld kost het aanvragen van een vergunning tussen de 2% en 5% van de geschatte kosten van het project.

Laat een constructeur een berekening maken

Belangrijk is dat er een constructie teruggeplaatst wordt. Dit kan een nieuwe muur zijn, een balk of een kolom. Een goede constructieberekening is cruciaal. Het is essentieel dat de nieuwe constructie sterk genoeg is. Wanneer dit niet zo is, kan het huis instorten.

Dus wil je je draagmuur professioneel verwijderen? Dan heb je vakmensen en een constructeur nodig.

Huur een professional in

Een draagmuur verwijderen is een zeer complexe en lastige klus die alleen uitgevoerd kan worden door vakmensen met veel ervaring. Ga dus in zee met een partij die veel ervaring heeft. Zo kun je de kans op fouten drastisch verkleinen. Een constructeur nodig? In Nederland zijn er tientallen betrouwbare partijen.

Vraag meerdere offertes aan

Heb je voldoende professionele partijen gevonden? Het is belangrijk om meerdere offertes aan te vragen. Een goede prijs-/kwaliteitverhouding blijft belangrijk.

De constructie moet vervangen worden

De meeste mensen die een draagmuur willen laten verwijderen, willen dit om de indeling te veranderen of voor de lichtinval. Het is in alle gevallen belangrijk dat je vooraf weet dat er een constructie teruggeplaatst moet worden.

Veelgestelde vragen:

– Is het mogelijk om een draagmuur zelf te verwijderen?
We raden dit af, omdat het een erg moeilijke en complexe klus is.

– Wat gaat het verwijderen van een draagmuur kosten?
Het verwijderen van een draagmuur, inclusief het aanvragen van de vergunning, kost afhankelijk van de grootte tussen de € 5.000 en € 20.000.

Bron: VastgoedActueel - Construtieshop