Ervaar zelf het verschil!

Gemeenten compenseren hoge WOZ-waarde met lagere belasting

07 maart 2023

Veel gemeenten compenseren de gestegen woningwaarde met een verlaging van het belastingtarief. Dat concludeert Vereniging Eigen Huis (VEH). De WOZ-waarde gaat gemiddeld met 17% omhoog, maar de gemiddelde woonlasten stijgen met 3,7%. De onroerendezaakbelasting (ozb) gaat gemiddeld met 5,1% omhoog.

VEH deed onderzoek naar woonlasten in alle 342 gemeenten. Daaruit blijkt dat de stijging van de woonlasten (een optelsom van ozb, afvalstoffenheffing en rioolheffing) met 3,7% gemiddeld bescheiden is. Begin februari meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog dat de stijging van de gemeentelijke woonlasten dit jaar zou uitkomen op gemiddeld 6%.

Wel zijn er tussen gemeenten grote verschillen, ziet VEH. In 44 gemeenten gaan de woonlasten omlaag. Voor inwoners van Doetinchem is de daling het sterkst: zij betalen gemiddeld €80 minder aan gemeentelijke woonlasten. Daarmee valt de rekening 9% lager uit. In Leeuwarden is de gemeentelijke aanslag gemiddeld €61 lager dan vorig jaar (-8%).

Woonlasten stijgen het sterkst in Den Haag

In 24 gemeenten zijn inwoners juist meer kwijt. In veertien daarvan is sprake van een stijging van meer dan €100. Den Haag is daarbij koploper, de aanslag gemeentelijke woonlasten gaat daar omhoog met 19%, wat gemiddeld €130 hogere lasten oplevert.

De ozb, onderdeel van de gemeentelijke woonlasten, gaat gemiddeld met 5,1% omhoog. De ozb stijgt in vijftig gemeenten. Huiseigenaren in Alblasserdam betalen bijvoorbeeld gemiddeld €97 meer ozb, een toename van 32%. Bewoners van Oegstgeest betalen 31% meer voor deze belasting (gemiddeld €161 meer) en in Amsterdam stijgt de ozb met 23%, dat is €42 meer.

Onrust over hoge WOZ-waarde

De WOZ-waarde van woningen is dit jaar met gemiddeld 17% gestegen ten opzichte van vorig jaar. De woningwaarde valt dit jaar fors hoger uit, omdat deze is gebaseerd op het prijsniveau van woningen op 1 januari 2022. Toen was sprake van hoge huizenprijzen.

Over de gestegen WOZ-waarde is veel onrust ontstaan onder huiseigenaren, zo valt onder meer te lezen op Twitter.

 

‘Bezwaar tegen WOZ-beschikking zelf indienen’

Verschillende gemeenten roepen intussen inwoners op om bezwaren tegen de WOZ-beschikking zelf in te dienen bij de gemeente. Veel mensen schakelen hiervoor een commercieel bureau in. Als zo’n bureau in het gelijk wordt gesteld, moet de gemeente een proceskostenvergoeding betalen, die soms wel tot duizenden euro’s kan oplopen.

De Waarderingskamer, die toezicht houdt op de gemeentelijke WOZ-waarderingen, zag dat gemeenten vorig jaar €18 miljoen kwijt waren door proceskostenvergoedingen. Het jaar ervoor was dat nog €12 miljoen.

Onder meer de gemeenten Deventer, Haarlem en Arnhem vragen bewoners die de aanslag te hoog vinden daarom om het bezwaar zelf in te dienen. In Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel doen ze die oproep in een filmpje op YouTube.

Bron: Vastgoedactueel - VEH - NOS