Ervaar zelf het verschil!

General Atlantic biedt ruim € 100 miljoen voor deel funda

25 november 2023

De Amerikaanse Investeerder General Atlantic wil ruim € 100 miljoen betalen om 1,5 miljoen oftewel 29% van de aandelen in funda over te nemen. Daarmee zou een eind komen aan de strijd van certificaathouders, die hun belang in funda willen incasseren.

NVM, die de meerderheid van de aandelen in funda heeft, maakte het nieuws maandag 13 november samen met Stichting Administratiekantoor funda (STAK) en funda bekend. Na de verkoop behoudt NVM zijn meerderheid, zo wordt daarbij aangetekend. “Houders van certificaten op deze aandelen krijgen hiermee de mogelijkheid om deze te verkopen tegen een prijs die recht doet aan de door de markt ingeschatte waarde van funda en de certificaten”, aldus de toelichting.

Certificaathouders hebben tot en met 22 december dit jaar om hun certificaten aan te melden en daarmee Stichting Administratiekantoor funda toestemming te geven voor verkoop van de bijbehorende aandelen. Voltooiing van de transactie vindt naar verwachting plaats in het eerste kwartaal van 2024.

General Atlantic biedt € 64,43 per certificaat funda

General Atlantic biedt € 64,43 per certificaat op het moment van voltooiing van de transactie. Certificaathouders die kiezen voor uitbetaling twaalf maanden na voltooiing van de transactie, ontvangen € 69,43 per certificaat. Dat is ruim driemaal meer dan de laatst bekende gemiddelde overdrachtswaarde die werd gepubliceerd in 2020. Die bedroeg toen € 20,34. Aangezien er 1,5 miljoen certificaten zijn, komt het bod van de Amerikanen neer op € 104 miljoen. Heel funda wordt dan gewaardeerd op circa € 354 miljoen.

NVM: procedure bij Ondernemingskamer beëindigen

Door de toetreding van de nieuwe aandeelhouder kan volgens de NVM ook de procedure bij de Ondernemingskamer worden beëindigd. Boze certificaathouders hadden die procedure aangespannen.

De NVM bezit nu 70,6% van de aandelen, tegen 29,4% voor de Stichting Administratiekantoor funda. Daarin zijn circa 2.200 certificaathouders vertegenwoordigd.

Als de transactie wordt geëffectueerd gaat funda een nieuwe fase in. De huidige Raad van Commissarissen (RvC) van funda ziet dat als een logisch moment om het stokje over te dragen aan een nieuwe RvC.

General Atlantic: ervaring met partijen als funda

General Atlantic is opgericht in 1980 en sinds 1989 een actieve investeerder op de Europese markt. Zo heeft General Atlantic uitgebreide ervaring met investeringen in ondernemingen die vergelijkbare diensten leveren als funda, zoals Hemnet (Zweden), Homegate (Zwitserland), Immoweb (België), Immonet (Duitsland), ImmoScout24 (Zwitserland) en Immowelt (Duitsland).

Bron: VastgoedActueel - Funda