Ervaar zelf het verschil!

NHG-grens stijgt naar €435.000, VEH wil lagere premie

02 november 2023

De bovengrens voor het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat volgend jaar omhoog naar €435.000. De NHG-premie moet lager, vindt Vereniging Eigen Huis. Het fonds heeft enorme reserves en is volgens de vereniging een verdienmodel voor de overheid.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Wonen)  dat vanaf volgend jaar kopers van woningen tot €435.000 een hypotheek met NHG kunnen afsluiten. Nu ligt die grens nog op maximaal €405.000. Meer huizenkopers kunnen op die manier een beroep doen op het vangnet wanneer ze een woning gedwongen moeten verkopen.

Bij een hypotheek waarbij aanvullende energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd, komt de NHG-grens 6% hoger te liggen: op €461.100. De premie voor het afsluiten van een NHG-hypotheek blijft gelijk op 0,6% van het hypotheekbedrag.

Vorige maand voorspelde Van Bruggen Adviesgroep dat de NHG-grens zou stijgen naar € 440.000.

Vereniging Eigen Huis: premie kan lager

De Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat die premie omlaag moet. Het waarborgfonds is een verdienmodel voor de overheid geworden, zegt de vereniging. Van de premie die huizenkopers betalen gaat de helft naar het fonds en de andere helft naar het ministerie van Financiën.

NHG heeft inmiddels een reserve van ruim €1,6 miljard, terwijl er steeds minder huizenkopers een beroep doen op het waarborgfonds. In 2022 kwam er van slechts acht huiseigenaren een schadeclaim van in totaal €100.000. Hierdoor ontving het rijk vorig jaar €50 miljoen via NHG, zegt VEH-directeur Cindy Kremer. “Daarmee is NHG een verdienmodel geworden en dat is nooit de bedoeling geweest.”

VEH geeft als rekenvoorbeeld dat bij een woning van €350.000, het premiebedrag voor NHG uitkomt op €2.100. Dit bedrag moet de koper uit eigen middelen betalen en is overigens fiscaal aftrekbaar. De vereniging heeft bij demissionair minister Sigrid Kaag van Financiën aangedrongen op een lagere premie voor NHG.

Minder restschuld bij gedwongen verkoop

NHG geeft huizenkopers de zekerheid dat er geen restschuld overblijft als ze hun woning gedwongen moeten verkopen bij een scheiding, arbeidsongeschiktheid, baanverlies of overlijden, maar in de praktijk wordt er de laatste jaren steeds minder geclaimd. Dat komt onder meer door de hoge huizenprijzen in de afgelopen jaren, waardoor vaak minder restschuld overblijft bij een verkoop.

Het aantal hypotheken met NHG is vorig jaar met 18% afgenomen. Wel zijn er meer leningen afgesloten waarin energiebesparende maatregelen zijn meegefinancierd. Dat blijkt uit het jaarverslag van NHG over 2022.

Bron: VastgoedActueel - Ministerie van Volkshuisvesting - VEH