Ervaar zelf het verschil!

Prijsverschil tussen nieuwbouw en bestaande woningen steeds groter

05 oktober 2023

Het prijsverschil tussen nieuwbouwwoningen en bestaande woningen wordt steeds groter. Ook staan de nieuwe woningen veel langer te koop. Dat blijkt uit de Thermometer Koopwoningen najaar 2023 van WoningBouwersNL.

Lees in dit artikel:

  • Prijsverschil tussen nieuwbouw- en bestaande woning opgelopen tot € 86.000
  • Nieuwbouw staat gemiddeld 58 dagen langer te koop dan bestaande woningen
  • 2 miljoen extra huizen nodig vanwege bevolkingsgroei

De branchevereniging presenteerde woensdag 6 september zijn halfjaarrapport over de Nederlandse woningbouw en noemt de scheefgroei een zorgwekkende ontwikkeling. Landelijk is het prijsverschil tussen nieuwbouwwoningen en bestaande woningen opgelopen tot gemiddeld € 86.000. Het duurt nu vaak een stuk langer om een nieuwbouwwoning te verkopen dan een bestaande woning. Nieuwbouw staat gemiddeld 58 dagen langer te koop dan een ouder huis.

“In sommige regio’s lijkt de nieuwbouw zich uit de markt te prijzen. Zo is het verschil in verkoopprijs van een gemiddelde nieuwbouwwoning met een bestaande woning in Zuid-Holland opgelopen tot maar liefst € 228.000”, zegt WoningBouwersNL.

Doordat het slecht gaat met de verkoop van nieuwbouw, vallen veel bouwprojecten uit en worden er minder bouwplannen gemaakt. “In het licht van het enorme woningtekort is dat zeer onwenselijk”, concludeert de brancheorganisatie in de Thermometer Koopwoningen najaar 2023. De bouwers willen dat er meer kleine, goedkope appartementen worden gebouwd, in plaats van ruime, duurdere huizen.

De verkoop van nieuwbouwwoningen zakte in de eerste helft van dit jaar in tot iets meer dan 9.000 woningen. Dat is het kleinste aantal sinds het crisisjaar 2013. Dat komt mede doordat veel woningbeleggers zich grotendeels hebben teruggetrokken vanwege nieuwe maatregelen van de overheid.

Twee miljoen woningen nodig

In reactie op de plannen van het kabinet om een miljoen huizen te bouwen om woningnood te verlichten zegt directeur Coen van Rooyen: “Maak daar maar twee miljoen van. Over tien jaar bestaat een kwart van de bevolking uit 65-plussers. Je hebt die extra woningen hard nodig voor arbeidsmigranten.”

Daarnaast wijst Van Rooyen erop dat volgens het CBS alleen al het aantal 85-plussers binnen twintig jaar ruim verdubbelt naar 841.000. Bovendien blijkt het bouwen van een miljoen huizen al veel moeite te kosten. In tien jaar tijd zijn niet eerder zo weinig nieuwbouwhuizen verkocht. Het aantal bouwvergunningen lijkt dit jaar op 60.000 uit te komen, ver onder de 100.000 die woonminister Hugo de Jonge nastreeft. Dit terwijl het tekort aan woningen inmiddels al is opgelopen tot 400.000, terwijl de bevolking sterk doorgroeit door de immigratiestroom.

“Die ambitie van een miljoen huizen, iedereen weet dat we dat niet gaan halen”, zegt Van Rooyen. Hij zou willen dat de voet extra op het gaspedaal gaat. “Nu gaat de discussie in gemeenten over dat ene weilandje waar woningen op moeten komen. Maar wij gaan nog veel meer van die veldjes nodig hebben. Daar moet je grootschalig over nadenken.”

Bekijk de Thermometer Koopwoningen najaar 2023

Druk op sociale huur

Ondertussen stroomt het land vol met arbeidsmigranten en vluchtelingen. Zelfs voor de toestroom van de Oekraïners kwamen per saldo 108.000 meer mensen binnen dan er vertrokken. Dat legt vooral druk op de sociale huur, zegt onderzoeker Jannes van Loon van WoningbouwersNL. “Poolse migranten kennen hier inmiddels de weg en belanden vaak in sociale huurwoningen. Van de asielzoekers belandt maar een heel klein deel in de vrije sector. De praktijk is dat ze met voorrang een sociale huurwoning krijgen.”

Alleen al dit jaar worden zo’n 70.000 asielzoekers verwacht. Woningbouwcorporaties kunnen echter niet genoeg bouwen voor die stroom, zegt Van Loon. “Het geld klotst er tegen de plinten, maar ze bouwen te weinig. Al jaren komen ze niet boven 15.000 nieuwe huurwoningen. Maar tegelijk worden duizenden woningen verkocht of gesloopt, dus in werkelijkheid voegen ze minder toe. Je ziet nu de activiteit bij corporaties wat toenemen, maar ik heb weinig hoop dat er op korte termijn heel veel verbetert.”

Directeur woningbouwers toch hoopvol

Toch is Van Rooyen best hoopvol dat de nieuwbouw niet totaal instort zoals na de vorige financiële crisis. “Het blijft koffiedik kijken, maar de afgelopen maanden zakte de bouw niet verder weg. De prijs van nieuwbouw is al 5 tot 10% gedaald in vergelijking met vorig jaar. Tegelijk zijn lonen zo hard gestegen dat de leencapaciteit van kopers bijna terug is op het oude niveau.”

Bron: WoningBouwers.nl - VastgoedActueel