Ervaar zelf het verschil!

Stroomnet is te vol: provincie Utrecht grijpt terug op gas

11 juni 2024

Het stroomnet loopt tegen zijn grenzen aan. In de provincie Utrecht worden tijdelijk gasgeneratoren neergezet om het net te ontlasten.

Dat melden demissionair minister Jetten van Klimaat & Energie, netbeheerders Stedin en Tennet en de provincie. Jetten spreekt van “een nieuwe fase van de netcongestie”. Behalve voor grootverbruikers kunnen er nu ook problemen ontstaan voor de woningbouw en voor huishoudens die hun woning willen verduurzamen.

De minister kondigt daarom een reeks “fossiele” maatregelen aan om het elektriciteitsnet te ontlasten, zodat nieuwe adressen toch stroom kunnen krijgen. Op langere termijn zou dit geen gevolgen moeten hebben voor de energietransitie.

Stroomuitval dreigt

In het hele land is het stroomnet zo goed als vol, maar in de provincies Utrecht, Gelderland en Flevoland zijn de problemen het meest nijpend. De aangekondigde extra maatregelen worden als eerste doorgevoerd in Utrecht. Voor de zomer moet duidelijk worden of ze ook nodig zijn in de Flevopolder en Gelderland.

Gasgeneratoren springen bij

Zo worden er in Utrecht gasgeneratoren geplaatst, die moeten bijspringen op momenten dat er meer vraag is naar elektriciteit dan op het hoogspanningsnet past. Verder krijgen inwoners van Utrecht die hun huis willen verduurzamen, het advies om een hybride warmtepomp te nemen in plaats van een warmtepomp die volledig op stroom draait.

Warmtepompen efficiënt instellen

De overheid, netbeheerders en branchevereniging Techniek Nederland werken daarnaast aan een protocol om warmtepompen bij grootschalige renovaties en nieuwbouwprojecten efficiënt in te stellen, zodat ze niet allemaal op hetzelfde moment veel elektriciteit gebruiken.

Ook wordt de handhaving van het verbod op de elektrische cv-ketel – niet te verwarren met de volledig elektrische warmtepomp – als hoofdverwarming aangescherpt. Elektrische cv-ketels zijn relatief inefficiënt en gebruiken veel stroom.

Publieke laadpalen uitzetten op piekmomenten

Eind februari deed Stedin al een oproep om op piekmomenten publieke laadpalen voor elektrische auto’s uit te zetten. Ook dat gaat nu gebeuren. Wel moet er een uitzonderingsoptie blijven voor eigenaren van elektrische auto’s om altijd te kunnen laden als dat direct nodig is. Hier wordt komende maand een besluit over verwacht.

Netbeheerders kunnen vraag niet bijbenen

Netbeheerders gaan hun jaarlijkse investeringen in het stroomnet verdubbelen van € 4 miljard naar € 8 miljard vanaf 2025. Desondanks verwachten ze de vraag niet te kunnen bijbenen. Enkele maanden geleden werd ook al een set maatregelen aangekondigd. Zoals dat slimme, “aanstuurbare” warmtepompen en laadpalen voor huishoudens de norm zouden moeten worden – een plan dat veel protest opriep.

Wanneer er geen actie wordt ondernomen, kunnen tot 2030 zo’n anderhalf miljoen kleinverbruikers, waaronder huishoudens, te maken krijgen met stroomuitval. Andere problemen zijn knipperende lampen en apparatuur die niet goed werkt, afschakeling van zonnepanelen en stroomonderbrekingen.

Bron: Vastgoedactueel - Ministerie voor klimaat en energie