Ervaar zelf het verschil!

Hoe installeer je een houten wandpaneel?

17 april 2024

Een houten wandpaneel kan een unieke uitstraling aan je woning geven en past ook goed bij andere locaties. Denk bijvoorbeeld aan een hotel, school of bedrijfsruimte. Om zoiets voor elkaar te krijgen, zijn er wel een aantal stappen die belangrijk zijn om te volgen, vooral als het de eerste keer is. Daarom lees je hier hoe je precies te werk kunt gaan. Wil je ook een houten wandpaneel installeren? Lees dan verder!

Voorbereiding

Erg voor de hand liggend, maar zeker belangrijk is toch alles wat je doet voordat je met het grote werk begint. Om iets op de wand te leggen, moet deze allereerst gemeten worden. Alleen zo kun je bepalen waar de panelen precies moeten komen. Markeer daarna de hoogte- en breedte grenzen van de panelen met een potlood.

Dan is het handig om te weten dat je niet meteen in het midden moet beginnen. Kies een hoek uit om van start te gaan. Zo kun je zien of je het allemaal wel recht aan het leggen bent. Mocht je het nodig hebben, kun je wiggen toevoegen  om het paneel op zijn plaats te houden terwijl je bezig bent met de bevestiging.

Houten wandpaneel vastmaken

Om alles stevig vast te zetten, boor je gaten in het paneel op de gemarkeerde punten. Bevestig het paneel aan de wand door het op de vooraf geboorde gaten te plaatsen en vast te schroeven. Zorg ervoor dat de schroeven gelijkmatig zijn verdeeld om er zeker van te zijn dat alles stevig vastzit. Plaats het volgende paneel naast het eerste en let erop dat de randen goed op elkaar aansluiten.

Herhaal deze procedure om het volgende paneel op dezelfde manier vast te zetten en ga zo door totdat je helemaal klaar bent. Het kan handig zijn om af en toe een waterpas te gebruiken om er zeker van te zijn dat alles recht staat.

Afwerking

Dan is het tijd om de randen af te werken, als dat natuurlijk nodig is. Dit kan afhangen van het type wandpaneel. Vul eventuele schroefgaten op met houtvuller en schuur het oppervlak voor een gladde afwerking. Als laatste is het tijd om de puntjes op de i te zetten. Loop langs de geïnstalleerde panelen en corrigeer eventuele onregelmatigheden die je vindt. Dit kan gebeuren, hoe zorgvuldig je ook bent geweest. Zorg ervoor dat alle panelen stevig zijn bevestigd, en dan ben je in principe klaar met het werk.

Houd altijd rekening met de installatie-instructies die je van de fabrikant krijgt, omdat specifieke details kunnen variëren, afhankelijk van het type houten wandpaneel dat je hebt gekozen. Zo weet je dat je in ieder geval alles op de juiste manier doet en kun je er uiteindelijk langer van genieten.

Bron: Vastgoedactueel