19 juni 2024
De financiële recherche van de Amsterdamse politie heeft vorige week tien personen opgepakt wegens grootschalige hypotheekfraude. De verdachten zijn werkzaam in de makelaardij, bij administratiekantoren en/of als hypotheekadviseurs.
Dat meldt de politie. De personen, variërend in leeftijd 23 tot en met 45 jaar, worden verdacht van witwassen, oplichting, valsheid in geschrifte en hypotheekfraude.
Na de aanhoudingen heeft de politie negen locaties doorzocht in Amsterdam, Almere, Badhoevedorp en Zaandam. Het gaat om vier woningen en vijf bedrijfspanden van de verdachten. De bedrijfspanden betreffen een makelaarskantoor, hypotheekadvieskantoren en administratiekantoren.
Ook zijn zeven kluizen in De Nederlandse Kluis doorzocht. Hierbij zijn administratie, contant geld en waardevolle goederen, zoals horloges en sieraden, in beslag genomen.
Alle verdachten zijn na twee dagen heengezonden, maar dat betekent niet dat ze geen verdachten meer zijn. Het onderzoek loopt nog volop en de politie sluit meer aanhoudingen niet uit. Als het onderzoek volledig is afgerond, zal de officier van justitie een afdoeningsbeslissing nemen.
Het strafrechtelijk onderzoek startte na een tip via het Team Criminele Inlichtingen (TCI) en een melding van een verdachte vastgoedtransactie. Tijdens het onderzoek rees het vermoeden dat de hoofdverdachte in kwestie zich als facilitator bezighield met grootschalige hypotheekfraude. Daarbij zouden vervalste inkomensgegevens, zoals opgepluste jaarcijfers en/of fictieve dienstverbanden zijn gebruikt.
De hoofdverdachte had daarbij een sturende rol en is zelf in bezit van een vastgoedportefeuille. Veel van zijn klanten blijken arbeidsmigranten te zijn. Het onderzoek leidde uiteindelijk naar de aangehouden verdachten.
Bij deze actie werkte de financiële recherche van de Amsterdamse politie nauw samen met verschillende instanties, waaronder het Combiteam van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en de Vreemdelingendienst van de politie Amsterdam.
Twee jaar geleden kwam in de regio Limburg hypotheekfraude aan het licht. Het leidde tot tot gevangenisstraffen en het faillissement van de keten Meesters in Hypotheken.
Bron: Vastgoedatueel - Politie