Ervaar zelf het verschil!

Huizenprijzen dit jaar mogelijk naar nieuw record

05 juni 2024

Als de prijzen van koophuizen in het huidige tempo blijven stijgen, bereiken ze dit jaar een nieuw record. Dat verwacht ABN AMRO. De bank gaat ervan uit dat de gemiddelde prijs van een koopwoning dit jaar gemiddeld 6% hoger uitkomt dan vorig jaar.

De aanhoudende stijging komt onder andere door een verwachte verlaging van de hypotheekrente. De Europese Centrale Bank (ECB) zal de rente naar verwachting vanaf juni geleidelijk verlagen, naar 2,75% eind dit jaar en naar 1,5% eind 2025. Vaak gaan andere rentes, zoals die voor hypotheken, dan ook omlaag. Verder zijn veel lonen zijn gestegen. Hierdoor hebben huizenkopers meer te besteden.

“De Nederlandse economie is het eerste kwartaal van 2024 verbeterd en daarmee ook het vertrouwen in de huizenmarkt”, zegt Philip Bokeloh, senior econoom bij het economisch bureau van ABN AMRO. We verwachten voor 2024 een verdere daling van de hypotheekrente en een grotere stijging van de huizenprijzen.”

Meer te besteden

Doordat de vooruitzichten op de huizenmarkt voor het tweede kwartaal op rij verbeteren, stelt ABN AMRO haar prijsraming in de nieuwste editie van de Woningmarktmonitor naar boven bij: van 4 naar 6% in 2024en van 3,5 naar 5% in 2025.

Tegelijkertijd komen er niet genoeg nieuwe huizen bij doordat de bouw stroef gaat. Het aanbod van koopwoningen blijft hierdoor beperkt, wat de prijzen verder opdrijft.

Huizenprijzen bijna op recordhoogte

Als ABN AMRO gelijk krijgt, komen de huizenprijzen in de loop van dit boven het record van juli 2022 uit. Na die piek zakten de huizenprijzen wat in. Maar medio vorig jaar begon een nieuwe stijging en inmiddels is een nieuw record binnen handbereik. In maart voorspelde Rabobank al dat de huizenprijzen nog voor de zomer de piek van 2022 zullen evenaren.

ABN AMRO verwacht dat de woningprijzen in 2025 verder stijgen. Dan gaat het om een plus van 5 procent.

Bron: Vastgoedactueel - ABN-Amro