03 december 2023
Grote beleggers, woningbouwbedrijven en verhuurders willen dat de overheid haast maakt met regulering van middenhuren. Wachten op de formatie van een nieuw kabinet kan tot nieuwe vertraging leiden, is hun vrees.
Demissionair minister Hugo de Jonge (Wonen) paste vorige week het wetsvoorstel voor de Wet betaalbare huur aan. Doel van de wet is om de middenhuren betaalbaarder te maken en daarvoor een puntensysteem in te voeren. Maar De Jonge kwam met een versoepeling richting verhuurders. Hierdoor kunnen zij toch maximaal 10% hogere huren vragen. Hij wil hiermee voorkomen dat projecten waarover al afspraken zijn gemaakt tussen gemeenten, investeerders en ontwikkelaars financieel vastlopen.
Partijen als de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de Woonbond spraken hierover hun zorg uit, omdat ze vrezen dat het effect voor huurders hiermee teniet wordt gedaan. Anderen, zoals Neprom (projectontwikkelaars) en IVBN (vastgoedbeleggers), zijn juist blij met de verruiming van het huurplafond.
Toch vinden zowel voor- als tegenstanders van de aanpassing dat er vaart moet komen achter de Wet betaalbare huur, zeggen ze in het FD. Neprom wijst erop dat de 10% opslag die verhuurders kunnen rekenen maar tijdelijk is en dat knelt, vinden de projectontwikkelaars.
De vrees is ook dat de huurregulering ondersneeuwt in de formatie na de verkiezingen van volgende week. Woningbouwcorporatie Aedes is bang dat hierdoor een plan om 50.000 middenhuurwoningen te bouwen, nog langer blijft liggen. Huurders hebben bescherming nodig, maar als bouwer wil Aedes ook zekerheid hebben.
De Jonge had het wetsvoorstel dit najaar naar de Tweede Kamer willen sturen, maar het ligt inmiddels al vier maanden bij de Raad van State ter advisering. Door de val van het kabinet en de verkiezingen kan het wetsvoorstel waarschijnlijk pas begin volgend jaar naar de nieuwe Tweede Kamer. Als huurregulering een onderwerp wordt tijdens de nieuwe formatie, kan het nog lang duren voor er duidelijkheid is voor alle partijen.
Intussen vraagt De Jonge met collega-ministers uit het buitenland bij de Europese Commissie om meer ruimte voor de financiering van bouw van woningen voor middeninkomens. De Europese Commissie zou hiervoor de regels rond staatssteun moeten verruimen, vinden zij.
Naast Nederland hebben België, Duitsland, Luxemburg, Portugal, Slowakije en Spanje hierover een brief ondertekend. Het gebrek aan betaalbare woningen voor middeninkomens is Europees een probleem, geven zij aan. Betaalbare huisvesting staat onder druk door speculanten op de woningmarkt, investeerders en massatoerisme.
De landen willen daarom dat ze de mogelijkheid hebben om zelf staatssteunregelingen op te zetten, zodat meer mensen met een middeninkomen zoals verpleegkundigen, leraren en agenten aan woning kunnen komen.
Bron: VastgoedActueel - FD - Volkshuisvesting