Ervaar zelf het verschil!

Starter op woningmarkt blijft honkvast

20 april 2024

Starters zijn vaker dan doorstromers bereid om concessies te doen in hun zoektocht naar een woning. Maar liever niet op de locatie.

Er is woningnood en zeker voor starters is er te weinig aanbod. Dus moeten woningzoekenden eisen laten vallen. Ongeveer twee derde van de starters blijkt bereid om concessies te doen op de woning. Maar starters zijn erg gehecht aan hun woonplaats. Een groot deel (65%) wil dan ook liever geen concessies doen op locatie. Van de doorstromers wil ruim een derde geen concessies doen op de locatie, noch op de woning zelf.

‘Nabijheid van vrienden en familie is belangrijk’

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van platform Funda naar de woonwensen en het zoekgedrag van bezoekers van het platform. “Starters zijn vaak jonge mensen, met een groot sociaal netwerk en ze staan aan het begin van hun loopbaan”, vertelt Mike Kudrya van Van Sonsbeeck makelaars. “De nabijheid van vrienden, familie, werk of werkgelegenheid, is logischerwijs belangrijk.”

Het merendeel van de starters geeft aan dat ze gehecht zijn aan de provincie waar ze nu in wonen (58%). Dit is opvallend, omdat uit onderzoek van het Kadaster van enkele jaren geleden, juist bleek dat door de oververhitte woningmarkt koopstarters bereid waren verder weg te verhuizen.

Doorstromers vastbesloten in wensen

Doorstromers lijken juist meer vast te houden aan hun woonwensen. Mike Kudrya: ‘Het budget van deze leeftijdsgroep is in veel gevallen hoger. Ze hebben bovendien al een woning. Doorstromers kunnen daarom net zo lang zoeken totdat ze de woning hebben gevonden die helemaal bij hen past.”

Tekst loopt door onder de afbeelding

Gelijkvloers wonen

Kudrya merkt dat voor doorstromers de wens om gelijkvloers te wonen een belangrijke beweegreden is om te gaan verhuizen: 28% van de ondervraagden noemt dit als reden. Bezoekers van Funda toonden vaker interesse in appartementen dan in woonhuizen. Die wens was in 2023 echter lastig te vervullen. Er stonden veel meer woonhuizen te koop (164.671) dan appartementen (70.343).

Hoe lager de prijscategorie, hoe groter de interesse

De woningprijs is één van de factoren die het voor zowel starters als doorstromers lastig maakt om een passende woning te vinden. Voor de markt geldt: hoe lager de prijscategorie, hoe groter de interesse.

Het aanbod sluit daar echter niet op aan. De interesse in woningen tot € 2 ton was in 2023 gemiddeld het hoogst (4,64 aantal reacties per week per woning), maar dit vormde met ongeveer 9.000 beschikbare woningen slechts 3,85% van het totale aanbod.

Daarentegen stonden er in 2023 daarentegen ruim 35.000 woningen te koop in de prijscategorie vanaf € 7 ton. Dat is zo’n 15% van het totaal aantal beschikbare woningen, terwijl hier het minste interesse voor was. Met 108.372 huizen was het aantal beschikbare woningen tussen 101 en 150 m2 bijna 20 keer groter dan het aantal kleine woningen tot 50 m2 (5.738).

Tekst loopt door onder de afbeelding

Mismatch per provincie varieert

Hoewel in heel Nederland mensen gemiddeld het meest reageerden op woningen onder de € 2 ton, vormt Utrecht een uitzondering: in die provincie werd het vaakst gereageerd op woningen in de prijscategorie € 3 tot € 4 ton. Dit was ook de categorie met de meeste beschikbare woningen.

Over het algemeen is de mismatch kleiner als de provincie dunner bevolkt is. Ook is er in dunner bevolkte provincies minder concurrentie op de woningmarkt. Op dit gebied is Flevoland echter de uitzondering, want met de meeste bezichtigingsaanvragen per woning per week, is de concurrentie hier het hoogst.

 
Bron: Vastgoedactueel - Funda