Ervaar zelf het verschil!

Zonnepanelen veel sneller terugverdiend door lage prijzen

28 december 2023

Wie nu investeert in zonnepanelen, heeft het geld binnen ongeveer zes jaar terugverdiend. Dat heeft Milieu Centraal berekend. De terugverdientijd is met twee jaar verlaagd omdat zonnepanelen veel goedkoper zijn geworden.

Een set van 10 panelen kost op dit moment ongeveer €5.000, terwijl dat vorig jaar nog €7.500 was. Milieu Centraal gaat daarbij uit van panelen met een maximaal vermogen van 400 wattpiek per paneel. “Een investering in zonnepanelen levert daarmee een rendement op, dat te vergelijken is met een rente van 6% op een spaarrekening”, zo geeft Mariken Stolk van Milieu Centraal aan.

Vorig jaar was de vraag naar zonnepanelen groot. Door een energierekening zochten consumenten naar alternatieven. Installatiebedrijven konden de vraag nauwelijks aan en wachttijden voor levering liepen op tot ruim een half jaar. Daarmee stegen ook de prijzen van de panelen. Na die piek volgde een daling, die is versterkt door onduidelijkheid over de salderingsregeling.

Afbouw salderingsregeling

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de afbouw van de salderingsregeling, de vergoeding voor stroom die consumenten terugleveren aan het net. De Eerste Kamer moet daar nog over beslissen. Intussen berekenen sommige energiebedrijven kosten voor de teruglevering van energie aan het net. Om deze redenen zouden veel consumenten afwachten met de aanschaf van nieuwe panelen.

Milieu Centraal is er in haar berekening vanuit gegaan dat de salderingsregeling verdwijnt. Ook bij een afbouw zijn mensen die zonnepanelen aanschaffen, nog steeds gunstig uit, zo berekent de organisatie.  “En als zij een terugleverheffing moeten betalen tot het moment dat de afbouw van salderen start, wordt de terugverdientijd slechts een half jaar langer”, zegt Stolk. “Bovendien zijn nu ook de lange wachttijden voorbij. We snappen de twijfel, maar die is eigenlijk niet nodig.”

______________________________________________________________________

Vijf factoren die terugverdientijd beïnvloeden 

  1. Salderingsregeling: de afbouw van een vergoeding voor het terugleveren van opgewekte energie aan het net. Deze regeling wordt waarschijnlijk afgebouwd, dit is in de berekening van Milieu Centraal al meegenomen.
  2. Terugleverheffingen: energiebedrijven zoals Vandebron rekenen een heffing aan huishoudens die stroom terugleveren. Dat kost een huishouden €10 tot €20 per maand.
  3. De hoogte van de vergoeding voor terugleveren: de energie die consumenten straks niet meer kunnen salderen. In de berekening van Milieu Centraal is hiervoor €0,10 per kilowattuur gerekend.
  4. De elektriciteitsprijs. Afgelopen jaren lag de stroomprijs zo hoog, dat mensen met zonnepanelen veel geld uitspaarden. Milieu Centraal rekent voor 2024 met een prijs van €0,37 per kilowattuur.
  5. Zelf direct zonne-energie gebruiken. Als salderen niet meer kan, kunnen huishoudens de terugverdientijd verkorten door zoveel mogelijk zonne-energie direct zelf te gebruiken. Ze hoeven dan minder energie van het net af te nemen.

Bron: VastgoedActueel - RTL - NOS - NU.nl